Горещи новини

159 години от рождението на Щастливеца

| 10:14

Днес се навършват 159 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца.

Големият български писател и общественик е роден на 13 януари (1-ви януари стар стил) 1863 г. в Свищов в семейството на видния търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови.Убит е при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 година.

Срeд най-емблематичните произведения на Алеко Константинов са пътеписа „До Чикаго и назад“ (1894) и „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“ (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература. Написал е над 40 фейлетона, цикъла „Разни хора – разни идеали“, пътеписите „Какво? Швейцария ли?“, „София-Мездра-Враца“, „През март в Чепино“, „Невероятно наистина, но факт…“ и др.

Алеко Константинов е основател на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България – Клуб на българските туристи.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!