Горещи новини

Китайци представиха хибридна система с 1000 км пробег

-13:44-Razloginfo.com

Китайската марка Exeed, която е собственост на компанията Chery Automobile, разработи уникална хибридна система, наречена ET-i (от Exeed + Electric, Technology и Intelligent). Тя донякъде повтаря представена преди време L.E.M.O.N. DHT на Great Wall, но има и някои различия.На пръв поглед хибридната ET-i наподобява системата Kunpeng DHT, която Chery представи преди време, тъй като предлага подобни параметри. Названието на системата „3-3-9-11“ означава три двигателя, три фиксирани предавки, девет режима на работа и единадесет „скоростни“ профила.

В основата на задвижващия агрегат е 4-цилиндров турбо-двигател 1.5 TCI с мощност от 156 к.с. и 230 Нм въртящ момент. Той е допълнен от 2 електромотора, интегрирани в роботизираната скоростна кутия DHT. Първият дава 75 к.с. и 160 Нм, а вторият – 95 к.с. и 155 Нм. Съвкупната мощност е 326 к.с. във варианта с предно предаване и 460 к.с. в този със задвижване на четирите колела. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема съответно 7,0 и 4,0 секунди.

Използваната технология предлага с 9 режима на работа и 11 профила на скоростта. Това позволява намаляване на консумацията на гориво в града с 55%, а при шофиране с по-висока скорост на магистрала – с 35%. Системата ET-i може да работи в последователен режим, когато автомобилът се захранва от електрическа тяга, а двигателят с вътрешно горене зарежда само батерията, както и в паралелен режим.

В зависимост от начина на движение, агрегатът активира автоматично единия или двата електромотора, свързва двигателя с вътрешно горене към задвижващите колела или го използва като генератор. За ET-i са подготвени отделни програми за движение по магистрали, задръствания, изпреварвания, шофиране по сняг и лед и много други. Пробегът с напълно заредени батерии в хибридите Exeed ще надхвърли 1000 км, а средният разход на гориво е 1,0 л/100 км.

Това ще бъде първата хибридна система в гамата на китайската марка. Засега кросоувърите на Exeed са оборудвани с турбо-двигатели 1.5 TCI, 1.6 TGDI и 2.0 TGDI, съчетани със 7-степенна роботизирана скоростна кутия Getrag или със CVT.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!