Горещи новини

ИТ спец написа скрипт, който работи вместо него

| 11:00

ИТ специалист успя да автоматизира почти напълно работните си задължения и да отделя само 10 минути на ден за тях, получавайки заплатата си. Throwaway59724 – под този псевдоним разработчикът разказва за оптимизацията.Най-обикновен скрипт, написан за кратко време, изцяло поема всичките задължения на своя създател, който пък се похвали с постижението си във форума Reddit. Публикацията от четвъртък, 13 януари, привлече огромно внимание и вече получи над 80 000 положителни оценки и повече от 5 000 коментара.

В същото време Throwaway59724 не е нарушил никакви норми и дори не е измамил шефа си. Той (или тя, не е ясно) си върши работата честно и отговорно, с единствената разлика, че сега компютърът му прави всичко вместо него.

Прилагайки базови познания по програмиране и няколко минути търсене в Google, Throwaway59724 успял почти напълно да освободи времето си от работа и да го изразходва за това, което иска, и същевременно да даде на компанията това, за което го е наела. Получава сравнително добра заплата – около 90 000 долара годишно.

Throwaway59724 работи като ИТ специалист за малка адвокатска кантора. Неговите отговорности включват обработка на цифрови доказателства за съдебни дела. Компанията премества цялата база данни с цифрови доказателства в облака, но само Throwaway59724 има достъп до облачния сървър с администраторски права и възможност за качване на файлове в него. Всички останали потребители могат само да ги преглеждат, без никакви други права.

Служителите копират стотици хиляди файлове в локално хранилище, но Throwaway59724 трябва ръчно да ги качи в облака. По думите му, това е единственото нещо, което е правил през целия осемчасов работен ден. Когато бил в офиса, е прекарвал по-голямата част от времето си на празен ход и преди да дойде пандемията от коронавирус, последвана от самоизолация, е трябвало да се преструва, че е напълно потопен в работата.

Поради пандемията, ръководството пуска Throwaway59724 да работи от вкъщи. Той настройва отдалечен достъп до офисния си компютър и в рамките на една седмица пише прост скрипт, който върши почти цялата му работа вместо него.

Скриптът сканира локалното хранилище за нови файлове и генерира хеш суми за всеки от тях. След това програмата копира документите в облака и отново генерира хеш код (това е необходимо като доказателство, че никой не е редактирал файловете).

Сега Throwaway59724 играе видеоигри по цял ден и прави други неща, включително работи по някакъв собствен проект, за който предпочита да не говори. В края на деня той прекарва около 10 минути в преглед на дневника на скриптовете, за да се увери, че всичко е минало гладко.

ИТ спецът признава, че се е чувствал виновен известно време след стартиране на парчето код. Сторило му се, че обира фирмата, в която работи, тъй като получава заплата, без да прави нищо.

В крайна сметка обаче Throwaway59724 се убeждава, че докато ръководството е доволно, той прави всичко както трябва. „Правя точно това, за което бях нает, цялата работа се извършва навреме и се наслаждавам на живота си. Всички печелят”, хвали се той.

Ако работодателят реши да го уволни, Throwaway59724 просто ще деактивира скрипта и ще прекрати отдалечената връзка със служебния компютър. Скриптът му принадлежи, както и компютърът у дома, на който работи.

На домашния компютър, купен от него единствено за изпълнение на скрипта, няма други служебни файлове. Всички цифрови доказателства се съхраняват в локалното хранилище на компанията и след изпълнение на скрипта се прехвърлят в корпоративния облак.

Самият скрипт е обикновен изпълним файл (.bat), написан въз основа на информация, получена от Google за няколко минути.

Историята получи широко разпространение в интернет и медиите, включително Newsweek, както посочва самият автор, и може да стигне до ръководството на компанията. Разработчикът обаче казва, че подобна слава „не му пречи”.

Потребители на Reddit питат Throwaway59724 защо не продаде скрипта за много пари, след като може да направи нещата по-лесни и потенциално да освободи десетки часове на други хора, на което той отговаря: „Моля, разберете, това не е някаква програма от висок клас, която струва милиони. Това са няколко реда код, написани в Notepad. Това е типът скрипт, който хората поставят в GitHub с цена от 5 долара”.

Той също така уточнява, че създаденият от него скрипт е подходящ само за един вид работа и само за една компания.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!