Горещи новини

Запеска от 1000 боядисани яйца изработиха на Великденския събор в Разлог (ВИДЕО)

-16:16-Razloginfo.com

Днес, на Светли понеделник, в центъра на Разлог, читалищните дейци от НЧ „15 септември 1903-1909“ направиха пано от великденски яйца, изобразяващо разложката запеска „Лалета“.Запеската е старинна бродерия, която се прави единствено в Разлог. Тя е стилизирано изображение на цвете, вид трудова дейност и др.

На Велики четвъртък те заедно с приятели, колеги и танцьори от ТК „Пирински наниз“ спазиха традицията и боядисаха 1200 яйца за здраве.

Великденският събор в центъра на града започна, като хората се хванаха на хора и празнуваха. За децата имаше подготвени няколко ателиета, в които могат да рисуват яйца, както и да научат игрите на техните баби и дядовци. За родителите имаше специална маса, на която могат да се научат да плетат, да шият и да бродират традиционните за Разлог шевици.

Именно една такава шевица бе „бродирана“ с близо 1000 боядисани яйца. Шевицата се нарича запеска и неслучайно е избрана – това е изображението, което младите невести са бродирали върху празничните дрехи, които подаряват на свекървите си в деня на сватбата.

Амбицията на организаторите от читалището в Разлог е догодина освен шевица от яйца, да направят и гигантски козунак.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!