Горещи новини

Въвеждат нови изисквания за годишния технически преглед

| 10:33

Нови нормативни изисквания ще направят невъзможно минаването на годишен технически преглед, ако автомобилът няма изряден пожарогасител. Освен това се въвеждат и нови изисквания за самите гасители – те също ще минават на проверка поне веднъж годишно и ще им се слага стикер, указващ техническата им годност.Първо законът, после наредбите

Автор на промените е МВР, а целта е да се засили контролът върху така или иначе задължителните пожарогасители. Към момента за обществено обсъждане са пуснати само промени в Закона за движени по пътищата. В тях е записано, че за всяка отделна категория превозно средство ще се изисква определен вид пожарогасител. Най-масовият например, за леките автомобили, ще е прахов, с 1 кг. гасително вещество.

След като промените в закона бъдат приети, ще се направят такива и в три наредби. Тези текстове са по-съществени, защото с тях се уточняват видовете пожарогасители, колко чест да е контролът за годността им, както и че без изряден такъв автомобилът не може да мине на техническите преглед.

Именно пунктовете за ГТП ще са основната цедка и за пожарогасителите, надяват се от МВР. Извън тях контролът ще се прави както и досега – от „Пътна полиция“ и агенция „Автомобилна администрация“. Преди техническията преглед на колата ще се прави и такъв на пожарогасителя. Той се извършва от специализирани фирми, които имат право да продават и ремонтират такава техника. Според запознати тези прегледи и евенатуалната подмяна на гасителното вещество няма да са скъпи.

Сега не можем да глобяваме

И в момента има изискване автомобилите да са оборудвани с пожарогасител. Нито в Закона за движение по пътищата, нито в наредбата за пускане в движение обаче е записано какъв точно трябва да бъде той.

Според запознати заради тази празнота МВР на практика не може да налага глоби, независимо че и от пръв поглед може да е ясно, че пожарогасителят е стар или пък празен. Полицаят би могъл да напише в акта, че пожарогасител липсва, но обратното лесно може да бъде доказано и санкцията да се отмени от съда.

Друг проблем е, че катаджиите на пътя не могат да правят преценка за техническата изправност на пожарогасителя. Затова се предлага след бъдещия им преглед да се лепи стикер, който да указва датата на следващия.

И застрахователите го искат

Законовите промени са разработени заедно със застрахователите, които изплащат обезщетения за щети, причинени от пожари. Според мотивите към законопроекта годишно у нас стават около 2100 пожара в превозни средства. Половината от тях са в леки автомобили.

„Пожарите в пътни превозни средства се характеризират с бързо разпространение, а възникването на събитието извън населените места увеличава времето за реакция на службите за пожарна безопасност и защита на населението“, пише в тях.

Затова целта е да се търси по-добро оборудване на самите автомобили. Идеята е, че с изправни пожарогасители самите шофьори биха могли да се справят с огъня по-бързо, което пък би довело и до по-малки щети.

Ако промените бъдат приети от парламента, ще има шест месеца гратисен период, в който шофьорите да могат да проверят пожарогасителите си и да се оборудват. След това ще се налагат глоби от по 50 лв.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!