Горещи новини

Цената на телешкото нагоре, на свинското надолу, пилешкото най-евтино за празниците

| 9:50

Според статистиката на Европейската комисия, докато червените меса са се търгували за по 4185 лева/тон кланично тегло през август тази година, то прогнозната им цена за месец декември достига 4400 лева/тон. Предварителните данни на Министерството на земеделието показват, че производството на говеждо и телешко месо в кланиците до края на месец септември възлиза на 4,56 хил. тона, което e повишение със 7 на сто спрямо същия период на 2020 година.По оценки на САРА пък до края на годината произведеното количество говеждо и телешко месо в промишлени условия може да достигне 6,7 хил. тона, което е увеличение със 7,2 % на годишна база. Според експерти поскъпването на месото ще донесе покачване и на цените на част от колбасите.

Междувременно обаче цените на свинското месо се понижават минимално до 3,46 лв./кг кланично тегло през месец октомври. Неговото поевтиняване се дължи основно на голямото предлагане в Европа, породено от намалелия износ за Китай. Така цените продължават да се задържат под средните нива за последните 5 години. Макар до момента при свинското да се регистрират по-ниски цени, ново поевтиняване не се очаква, тъй като фуражите и горивата в цялата страна продължават да поскъпват ежеседмично до непоносими за стопаните нива.

Оказва се, че пилешкото ще бъде най-евтиното месо, което ще може да се купи за празниците. Така например в периода август – декември цената му се очаква да спадне от 3129 лева/тон кланично тегло до 2950 лева за тон, закупен от някоя от кланиците. Въпреки значителното поевтиняване, отчетените през последните три месеца цени на пилешкото месо всъщност са по-високи от миналогодишните. Според скорошни прогнози ценовите нива ще останат стабилни до края на годината. Допълнителни данни разкриват, че произведеното месо от бройлери в промишлени условия от януари до септември 2021 г. е в размер на 67 400 тона. Количеството се увеличава спрямо същите месеци на предходната година с 2000 тона. При производството на месо от патици обаче се наблюдава спад от 8 на сто в рамките на година.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!