Горещи новини

Тропот на коне огласи центъра на Бачево на Тодоровден (ВИДЕО)

| 17:14

Със сол за кърмило, с царевица, за да припкат, със захар, за да им бъдат зъбите като диаманти захранват конете на Тодоровден в Бачево. На всеки ездач се дава и по скилидка чесън против уроки.С водосвет и ритуално захранване на конете започнаха традиционните конски кушии в разложкото село.

Центърът на селото се огласи от тропота на коне и веселата глъч на хората. Самодейци към читалището в с. Бачево пяха и танцуваха.

Местните приготвят обредна пита под формата на конско копито, която се раздаде на хората, събрали се на площада.

Свекърви и снахи се подреждат в редица, като снахите са обърнати към изгрева на слънцето и се кланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес.

Такава е стародавната традиция в селото, където почти във всяка къща има кон. И от всяка къща конят, накичен, нагизден, излиза със стопанина на площада. Излиза стопанинът със стоката, с детето и с внучето, пременени в народни носии.

А пъстротата на народите костюми изпълни целия площад. Изви се дълго и кръшно хоро, след което всички тръгнаха към местността Власовица, където се провеждат конните.

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!