Горещи новини

Страхотно постижение! СУ „Бр. Каназиреви“ в Разлог е на второ място сред най-активните 25 училища посланици на Европейския парламент

| 9:16

На 9 юни 2023 г. в Дома на Европа в София се състоя заключителна среща за участниците в Програмата за училища − посланици на Европейския парламент.На която бяха представени постигнатите през учебната година резултати, проведена беше среща-разговор с евродепутата Петър Витанов (С&Д) и бяха обявени най-активните училища, спечелили голямата награда – пътуване до Страсбург.

Заключителната среща за участниците в Програмата за училища − посланици на Европейския парламент, се състоя на 9 юни в Дома на Европа.
Заключителната среща за участниците в Програмата за училища − посланици на Европейския парламент, се състоя на 9 юни в Дома на Европа.

През учебната 2022/23 г. Програмата за училища − посланици на Европейския парламент, се проведе за седми път. В нея се включиха 141 учители и 1112 ученици от 70 училища, които задълбочиха знанията си за европейската парламентарна демокрация и европейските ценности. Участващите училища организираха 795 дейности по Програмата, разяснявайки дейността на европейските институции и в частност на Европарламента. По тяхна оценка в тези дейности са се включили пряко над 20 000 души.

Акценти в Програмата през 2022/23 г.

През тази година Бюрото на Европейския парламент организира едно встъпително обучение за учителите от 11-те нови училища в Програмата през октомври 2022 г. в София.

За първи път се проведоха и шест срещи на регионален принцип − в София, Пловдив, Бургас, Враца, Благоевград и Варна, които се радваха на изключителен интерес от страна на училищата. Те дадоха поле за изява на младши посланиците и възможност да се запознаят помежду си. В центъра на дискусиите по време на срещите бяха дезинформацията и присъединяването към еврозоната, а три от тях включваха и разговори с евродепутати.

За първи път по Програмта се проведоха шест срещи на регионален принцип − в София, Пловдив, Бургас, Враца, Благоевград и Варна.
За първи път по Програмата се проведоха шест срещи на регионален принцип − в София, Пловдив, Бургас, Враца, Благоевград и Варна.

В началото на април се проведе и международна среща в Солун между училища посланици от България, Румъния и Гърция с участието на 140 ученици, 35 от тях бяха от 2 училища посланици от Враца и Сандански.

За първи път беше организиран национален конкурс за съвместно събитие с училище извън мрежата на Програмата. В конкурса се включиха 14 училища, а първата награда беше пътуване до Страсбург.

Проведоха се и две онлайн издания на инициативата „Европейски час“ с проф. Ингрид Шикова, която в продължение на един час отговаряше на многобройните въпроси на ученици на различни европейски теми.

Благодарение на партньорството с Клуб „Европеистика“ училищата посланици имаха възможност да се срещнат със студенти от специалност „Европеистика“ в Софийския университет, както и с чуждестранни доброволци на обмен в България чрез партньорството със сдружение ESN България.

Проф. Ингрид Шикова и д-р Красимира Василева отново изиграха важна роля за провеждането на дейностите по Програмата.
Проф. Ингрид Шикова и д-р Красимира Василева отново изиграха важна роля за провеждането на дейностите по Програмата.

От септември 2022 г. досега представители на училища посланици взеха участие в следните събития, организирани от Европейския парламент:

 • присъствени издания на програма „Евроскола“ в Страсбург: 12 училища посланици;
 • семинар за старши посланици в Брюксел през април 2023 г.: 3 учители;
 • Европейското младежко събитие (EYE2023) през юни 2023 г. в Страсбург: 2 училища;
 • младежки семинар за връчването на наградата Сахаров в Страсбург през декември 2022 г.: 1 училище;
 • младежки семинар за връчването на наградата LUX на публиката в края на юни 2023 г. в Брюксел: 1 училище.

И през тази учебна година училищата реализираха изключително разнообразни дейности: многобройни дискусии, срещи (включително с евродепутати), дебати, открити уроци, игри, семинари, чествания на Европейски дни, викторини, конкурси, презентации, спортни празници, изложби, концерти, интервюта, анкети, флашмоб, благотворителни акции, кинопрожекции, радиопредавания, кампании за разделно събиране на отпадъци и засаждания на дръвчета, посещения в многобройни национални институции и др.

През учебната 2022/23 г. в Програмата за училища − посланици на Европейския парламент, се включиха 141 учители и 1112 ученици от 70 училища.
През учебната 2022/23 г. в Програмата за училища − посланици на Европейския парламент, се включиха 141 учители и 1112 ученици от 70 училища.

Наблюдават се все повече съвместни дейности между училища посланици, както и включвания в международни дейности с училища посланици от други страни, сесии на Европейския младежки парламент и обмени по програма „Еразъм“.

Задълбочава се сътрудничеството между училищата и центрове „Европа директно“, както и различни органи на местно ниво, които сами започват да канят училищата посланици на свои прояви и да им дават възможност за изява и представяне на дейността им по Програмата. Продължават и активните им медийни изяви.

Финално класиране и награди

След като разгледа отчетите на 70-те училища посланици, изпратени в края на май, Бюрото на Европейския парламент заключи, че 11-те училища, които започнаха за пръв път участието си в Програмата, са изпълнили задължителните критерии и могат да бъдат сертифицирани като училища посланици. Те получиха плакети за училищата − посланици на Европейския парламент. Всички учители и ученици, участвали в Програмата, ще получат електронни сертификати за участието си в Програмата.

Провеждат се все повече съвместни дейности между училища посланици.
По Програмата се провеждат все повече съвместни дейности между училища посланици.

Крайното класиране на най-активните 25 училища посланици, изготвено съвместно от обучителните специалисти и членове на екипа на Бюрото на ЕП в България, можете да видите в края на текста.

На челните места с най-висок общ резултат се класираха следните училища:

Първо място: 1-во СУ „Пенчо П. Славейков“, София

Две втори места:
– Средно училище „Братя Каназиреви“, Разлог
– Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, Враца

Трето място: 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“, София

Училището, класирано на първо място, ще получи раници и рекламни материали от Бюрото на Европейския парламент, тъй като то вече е пътувало до Страсбург по програма „Евроскола“ и правилата не позволяват ново участие в рамките на 2 години след това.

Старши и младши посланиците от останалите три училища ще имат възможност да присъстват на сесия на Евроскола в Страсбург през ноември 2023 г., като ще бъдат уведомени за датите допълнително.

Бюрото на Европейския парламент в България благодари на всички училища, преподаватели и ученици за активното им участие в Програмата, както и на училищните ръководства, които подкрепиха техните инициативи.

Убедени сме, че Програмата е от полза за участниците в нея, като задълбочава знанията им за европейските политики, спомага за изграждането на мотивирани, ентусиазирани и сплотени екипи, дава им самочувствие и умения, които ще са важни за бъдещото кариерно развитие на учениците и ги мотивира да бъдат активни европейски граждани.

Следващата учебна година ще бъде и годината на европейските избори, затова акцент в работата по Програмата ще бъде поставен върху съдействие за популяризиране на надпартийната кампания на Европейския парламент за повишаване на избирателната активност.

Евродепутатът Петър Витанов се включи в заключителната среща за годината.
Евродепутатът Петър Витанов се включи в заключителната среща за годината.

Финално класиране

 1. 1-во СУ „Пенчо П. Славейков“, София
 2. Средно училище „Братя Каназиреви“, Разлог
 3. Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, Враца
 4. 138 СУЗИЕ „Проф.Васил Златарски“, София
 5. СУ „Христо Ботев“, Айтос
 6. СУ „Вичо Грънчаров“, Горна Оряховица
 7. Езикова гимназия „Иван Вазов“, Пловдив
 8. СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Златица
 9. ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, Димитровград
 10. Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, Димитровград
 11. Първа езикова гимназия, Варна
 12. Национална финансово-стопанска гимназия, София
 13. СУЕЕ „Константин-Кирил Философ“, Русе
 14. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Радомир
 15. ПГИТ „Алеко Константинов“, Велинград
 16. 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“, София
 17. Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, Пловдив
 18. ПГЧЕ „Васил Левски“, Бургас
 19. Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали
 20. ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра
 21. ПМГ „Акад.Боян Петканчин“, Хасково
 22. Първо СУ „Свети Седмочисленици“, Търговище
 23. Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Бургас
 24. ГПЧЕ „Симеон Радев“, Перник
 25. Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, Плевен

Пълен запис от заключителна среща на училища посланици за 2022/23 г.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!