Горещи новини

Скок в цената на хляба

-10:48-Razloginfo.com

Има покачване в цените на всички стоки и услуги. Отчитаме инфлация в рамките на 20%, каза Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й това неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба.Тази година за първи път живеем и работим в условия на форсмажор. За първи път по време на жътва цената на зърното се покачи с 30%. За първи път имаме 200% покачване на газа и 150% покачване на цената на енергията. Има и 20% покачване на транспортните услуги, като в себестойността на хляба влиза и цената на човешкия труд, както и на ДДС-то, обясни Кукушева. Тя каза още, че в бранша има недостиг на кадри в рамките на 20-25%, но той се компенсира по вътрешен механизъм от всеки производител.

Има траен тренд на покачване на всички цени – и на енергията, и на суровините, и на транспорта, и на всички останали материали, каза Кукушева. Тя предложи ДДС-то на всички стоки и услуги да се намали на 9%, за да може да се обере поскъпването на основните продукти и услуги.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!