Горещи новини

Ресторантьори настояват намаленото ДДС да остане

-14:46-Razloginfo.com

Намаленият данък добавена стойност за хотелски и ресторантски услуги да продължи да действа и занапред като антикризисна мярка. За това настояват браншови организации в Пловдив. По-ниската ставка на ДДС за ресторанти и заведения у нас е валидна до края на годината.

Кръстина Миткова е собственик на заведение в Пловдив. По време на пандемията със спестените пари от по-ниското ДДС успява да покрие най-спешните разходи и да плаща заплати. У нас налогът беше намален от 20 на 9%.

„Времето, което ползвахме, бе три месеца от миналото лято и три месеца тази година, тъй като през останалия период ние бяхме затворени и нямаше как да се усети по никакъв начин. Доста разходи останаха като дължими в периода, тъй че се опитваме частично да покриваме тези разходи, които са останали от предходни периоди“, каза Кръстина Миткова, представител на Сдружението на заведенията в България.Бизнесът среща подкрепата и от клиентите, но те от своя страна се надяват и на по-добро обслужване.

„Не бих казала, че се е променило качеството, но те трябва да оцелеят тези заведения. Смятам, че трябва да остане това като решение“, споделя Ваня Сотирова.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация посочват, че в Германия например тази антикризисна мярка ще действа и през следващата година. Ако у нас бъде върната предишната ставка на ДДС, от бранша предричат фалити, защото, за да отворят отново голяма част от собствениците са изтеглили кредити.

„Някои казват – видите ли, не почувствах намаление на храната на цените в ресторантите, но пък от друга страна се излиза от сивата икономика, което е не по-малко важно. Така че това е една правилна стъпка в тази посока и ако законодателят намери тази смелост да подкрепи волята на хората, тя трябва да продължи“, каза инж. Любозар Фратев от Съвета по туризъм в Пловдив.

Браншовите организации са на мнение, че по-ниският данък ще доведе и до по-висока събираемост.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!