Горещи новини

Получаването на детски надбавки не е пречка за ползване на данъчно облекчение за деца

-15:06-Razloginfo.com

Детските надбавки и данъчните облекчения за отглеждане на деца и на деца с увреждания са различен вид подкрепа за родителите. Това уточняват от офиса на НАП в Хасково по повод различни запитвания. Родителите имат право на данъчната преференция за непълнолетните си деца, независимо от това, че получават детски надбавки за тях.Задължително условие към родителите е да са придобили през 2021 година облагаем доход. Ако през годината майката е била в отпуск по майчинство и няма такъв доход, то другият родител може да се възползва от данъчното облекчение, като подаде декларация пред своя работодател до края на декември или годишна данъчна декларация в НАП след 10 януари 2022 г. Същото важи, ако майката не е работила и е получавала обезщетение за безработица.

От офиса в Хасково обясняват още един пример, по който има запитвания – когато и двамата родители са били наети през годината на минимална работна заплата. В този случай единият от тях може да ползва облекчението чрез подаване на декларацията при работодателя си този месец или в НАП в рамките на данъчната кампания след 10 януари догодина до размера на своята данъчна основа. Остатъкът, до пълния размер на полагащото се по закон максимално облекчение, може да се ползва от втория родител, който задължително подава годишна данъчна декларация в НАП, а в нея посочва сумата на вече получената от първия родител данъчна преференция.

От Агенцията в Хасково препоръчват преди да подадат декларация за облекчението, родителите да проверят имат ли неплатени задължения към бюджета и ако имат, първо да ги погасят.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!