Горещи новини

Полицай спаси живота на изпаднал в кома първокласник

| 15:21

Началник от КАТ – Пловдив спаси живота на припаднал първокласник в училище „Васил Петлешков“ в града, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги“. Инспектор Илиян Гвоздев, който е началник на групата за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали, се намирал в двора на училището вчера. Около 14:00 часа той бил извикан на помощ заради припаднал първокласник в една от учебните стаи. Отзовал се незабавно, като междувременно позвънил и на тел. 112 за линейка.В присъствието на медицинската сестра на училището, Гвоздев преценил, че случаят се нуждае от спешна реакция и решил двамата да откарат детето със служебния автомобил до близката УМБАЛ „Свети Георги“. С включени светлинна и звукова сигнализации на патрулната кола то било транспортирано за около минута до болницата и предадено на дежурния екип от Спешния кабинет.

„Детето бе донесено на ръце от инспектор Гвоздев, без дишане и в кома“, разказа д-р Кирил Атлиев, началник на Спешното отделение в УМБАЛ „Свети Георги“. Не е ясно какво щеше да стане, ако се бяха забавили, докато чакат „Бърза помощ“, добави той и подчерта, че реакцията на инспектора и медицинската сестра е била животоспасяваща.

Двамата с д-р Ахмед Чифчи, с когото били дежурен екип, възстановили дишането на детето, повикали анестезиолог и направили консултации с невролог и хирург. По-късно то е откарано с линейка в интензивното отделение на Детска педиатрия, където се намира и в момента с ясно съзнание, без затруднения в дишането и в стабилно хемодинамично състояние.

Като изказва благодарност и на медицинската сестра на ОУ „Васил Петлешков“ за проявената съпричастност, лечебното заведение призовава всички граждани да оказват първа помощ на всеки, който се нуждае от спешна реакция за превенция на живота.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!