Горещи новини

Подобриха софтуера за издаване на електронни рецепти

-17:30-Razloginfo.com

Нова функционалност в Националната здравно-информационна система (НЗИС) намалява грешките при изписване на електронни рецепти, съобщиха разработчиците от „Информационно обслужване” АД и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Подобрението е направено по предложение на Българския фармацевтичен съюз.Чрез новата функция при изтегляне на е-рецептата софтуерът на аптеката получава предупредително съобщение, че има вписани сгрешени атрибути и в последствие тя може да не бъде платена от НЗОК. Подобно предупредително съобщение ще получи и лекарят, които е изписал медикаментите през онлайн системата за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Това е от изключителна важност за работещите в аптечната мрежа и засилва предварителния контрол по изписване на медикаментите, които се плащат от НЗОК.

Важно е да се отбележи, че системата само предупреждава аптеките за грешката при изписването на рецептата и от магистър-фармацевта зависи дали ще изпълни предписаните медикаменти. В случай, че откаже да изпълни е-рецептата, фармацевтът задължително трябва да впише основанието за отказ, използвайки квалифициран електронен подпис (КЕП). Когато се откаже електронна рецепта, основанието за отказ се визуализира в НЗИС и лекарят, изписал медикаментите, може да анулира сгрешената рецепта и да издаде нова.

Разработената функционалност за намаляване на грешките е съгласувана с Българския фармацевтичен съюз, НЗОК и Министерство на здравеопазването и е в съответствие с текстовете в Националния рамков договор, уточниха от Информационно обслужване.

Общият брой на издадените през НЗИС електронни рецепти достигна близо 14 млн. Централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти беше изградена от „Информационно обслужване” АД и пусната в експлоатация в началото на февруари 2021 г.

Анулирани до момента са 912 електронни рецепти, а средно на ден се издават по около 40 000. Модулът „е-рецепта” се използва от над 2 700 аптеки в страната и близо 3 700 фармацевти. Общият брой на лекарите, които изписват рецепти по електронен път, е почти 5 000.

Сериозен интерес се наблюдава и към модула на НЗИС „е-преглед”, който дава възможност на общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ да вписват електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Само за месец системата отчита близо 20 000 регистрирани електронни прегледи.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!