Горещи новини

Отбелязваме 109 години свободен Разлог

-15:23-Razloginfo.com

Днес е 11 октомври – Ден на Освобождението на град Разлог.На този ден преди 109 години с камбанен звън Разлог известява изстраданата си свобода, жадувана през дългите години на тъмнина и робство. И тя не идва даром. Разлог плаща с кръвта на своите свидни жертви. Стотици имена, които помним и предаваме с преклонение от поколение на поколение. В еуфорията на размирните дни Разлог е опожарен и плячкосан, изземват се архивите и документацията. Първият ден на свободата потъва в страдание. Това е голямо изпитание за свободен Разлог и особено за първия кмет Владислав Каназирев, който възкресява Разлог от руините, отстоява неговата идентичност и го превръща в главен околийски център.

Празничният ден започна в 08:30 часа с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

По време на празничната програма учениците от Разлог, които се включиха в конкурса, организиран от община Разлог и НЧ „15.09.1903-1909г.“ посветен на годишнината от освобождението представиха част от своите творби – стихотворения, есета и разкази. На централния площад в града е позиционирана и изложба с рисунки на участниците в конкурса.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!