Горещи новини

Крадците обират домовете преди обяд

-15:20-Razloginfo.com

Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00 и 12.00 ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение, съобщиха от МВР. Поводът е третото издание на кампанията Европейски фокус ден за превенция на домовите кражби се провежда на 16 юни.

Целта и е да се повиши информираността на гражданите за това как могат най-ефективно да защитят домовете си от престъпни посегателства. Кампанията е организирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността /EUCPN/.

Домовите кражби според статистическите данни продължават да заемат сериозен дял в престъпната дейност, въпреки че тези престъпления са намалели заради пандемията. Според информация от ГД „Национална полиция“ за първите пет месеца на 2020 г. са били извършени 2258 домови кражби, като разкрити са 25,5 на сто от тях. До края на май 2021 г. са били регистрирани 1733 домови кражби, а разкриваемостта им е 30 на сто.МВР препоръчва да не държим в домовете си ценни вещи и пари, както и да не допускаме амбулантни търговци и хора, които извършват услуги, тъй като често те са съгледвачи на крадците.

За да се предпазим от кражби специалистите препоръчват монтирането на масивни метални или дървени врати със стабилни панти. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави, допълват от МВР. Също така, ако живеем на партерен етаж да се монтират решетки на терасата.

Най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени и некачествени врати. Уязвимите части на тези врати са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип, посочват от полицията.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!