Горещи новини

Китайският марсоход откри следи от океан на повърхността на Червената планета

| 9:21

Китайският марсоход е открил следи от въздействието на вода върху повърхността на Червената планета, съобщи ТАСС, позовавайки се на Китайската национална космическа администрация (CNSA).Откритието, оповестено в доклад за работата на орбиталния апарат „Тянвън-1“ и роувъра „Чжужун“ , свидетелства, че някога там е имало океан.

„Китайските изследователи цялостно проучиха типичните форми на релефа в района на кацане, включително вдлъбнати конуси, ударни кратери и бразди, и установиха съществена връзка между образуването на хребета и водна активност“, се посочва в доклада, представен от агенция Синхуа.

С помощта на изображения от камерата и спектрални данни изследователите са открили водосъдържащи минерали в скали близо до мястото на кацане – доказателство, че още преди милиард години в района е имало изобилие от вода в течно състояние, се казва още в доклада.

Новите резултати свидетелстват за влиянието на вятъра и водата върху геоложката еволюция и промените в околната среда на Марс. „Това убедително подкрепя хипотезата, че марсианската равнина Утопия някога е приютявала океан“, се твърди в доклада.

Орбиталният апарат „Тянвън-1“ работи вече повече от 780 дни, а марсоходът „Чжужун“ е изминал 1921 метра по повърхността на Марс, съобщават от Китайската национална космическа администрация.

Сондата „Тянвън-1“ кацна на 15 май 2021 г. на предварително избрана площадка в обширната марсианска равнина Утопия.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!