Горещи новини

Изненада! Общинари искат да глобяват вместо КАТ

| 11:24

Служители на общините да могат да глобяват шофьорите при висока скорост, минаване на червено, неправилно паркиране и престой и други нарушения. Това ще става с общинските камери, които трябва да имат възможност да записват датата, точния час и номера на колатаТова предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Александър Ненков и Маноил Манев от ГЕРБ.

Промените са съгласувани със сдружението на общините. Предложението лансира преди време кметът на Стара Загора Живко Тодоров. То срещна подкрепата и от шефа на СОС Георги Георгиев, който го включи в пакет от мерки за пътна безопасност в столицата.

Връчването на фишовете ще продължи да се извършва от МВР. Според предложените промени обаче определени чиновници в общините ще могат да връчват електронни фишове, когато нарушителят отиде да плаща данъци, такси и други административни услуги.

Общините ще могат безплатно да ползват данните от МВР, за да установяват собствеността, вида и кой ползва автомобила.

Най-малко 70% от постъпилите средства от глоби и нарушения пък ще отиват в общинските бюджети. Тук условието е нарушението да е установено с тяхна камера.

Общините ще имат правото да ползват парите само за създаване на по-добра организация и безопасност на движението.

Могат да ги харчат за знаци, камери, мантинели, маркировка или за издръжката на общинските контролни органи по този закон.

“С предложените изменения се предвиждат възможности за контрола чрез автоматизирани технически средства и системи в границите на населените места, а именно – общинските власти, които реално са пряко ангажирани с целия процес, свързан с финансиране, изграждане, развитие, поддръжка и експлоатиране на системите”, пишат в мотивите си вносителите. Те са категорични, че по този начин ще се повиши контролът и ще се намалят произшествията.

“Идеята ни за използване на общинските камери в борбата за пътна безопасност най-сетне е на път да се осъществи. Надявам се това предложение да има широка подкрепа, защото за нас няма по-важно от здравето и живота на гражданите”, заяви шефът на СОС Георги Георгиев.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!