Горещи новини

Заев пак се изказа неподготвен: Климент Охридски е основоположник на македонската духовност, македонската писменост и език

-9:38-Razloginfo.com

Премиерът в оставка на РСМ честити големия християнски празник – Св. Климент Охридски.Ето целия текст на Зоран Заев във Фейсбук:

От мое лично име и от името на правителството на Република Северна Македония поздравявам всички православни вярващи и Синода на Македонската православна църква – Охридска архиепископия по повод големия християнски празник – Св. Климент Охридски, основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ–ОА.

Като един от най-близките и най-ревностни съратници и участници в мисията на светите братя Кирил и Методий в Моравия за просвета на славянските народи, остава верен на дълга си да продължи мисията и делото на своите учители, като задълбочава и развива духовно-просветителската дейност.

Свети Климент, като велик човек и силна личност, е жив паметник на нашата история и като основател на Охридската школа, известна още като „първия балкански и европейски университет”. Записите сочат, че около 3500 ученици са преминали през това училище. Това е внушителна цифра за онези времена и със сигурност е такава и за днешните.

Това свидетелства за изключителните организационни и обединителни способности на светия охридски учител в духа на християнското единство.

Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски и затова днес неговото име носят университети, факултети, училища.

Честит да е големият празник в чест на Св. Климент Охридски. Нека всички да сме здрави, спокойни и умни, а неговото дело да ни дава сили за изграждането на духовни ценности, като основа на всички поколения, които дават своя принос в изграждането на толерантно и демократично общество за всички в нашата красива страна, Република Северна Македония.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!