Горещи новини

ЕП даде зелена светлина на Хърватия за еврозоната

| 17:58

Европейският парламент одобри влизането на Хърватия в еврозоната от 1 януари 2023 г.Решението, че страната изпълнява всички изисквания, беше гласувано днес с голямо мнозинство от 539 гласа „за“, 45 гласа „против“ и 48 въздържали се.

Въпреки оценката на готовността на страната, която се извършва на фона на пандемията от COVID-19, високата инфлация и войната на Русия срещу Украйна, Хърватия остава готова да приеме еврото, посочват от ЕП.

Допълва се, че Хърватия вече показва по-тясно сближаване на цените с еврозоната в сравнение с други държави от ЕС при приемането на еврото.

Европарламентът обаче очаква постоянни усилия от Загреб, за да не доведе въвеждането на еврото до изкуствено повишаване на цените.

Становището на ЕП ще бъде препратено до държавите от еврозоната, които отговарят за окончателното разрешение Хърватия да приеме общата европейска валута.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!