Горещи новини

Доц. Кунчев: Твърде вероятно е и малките ученици да минат онлайн, както и мерките да останат за над 2 седмици

-15:22-Razloginfo.com

Епидемичната ситуация се утежнява: някои болници вече изпитват затруднения и мерките ще се затягат особено ако хората продължават да не спазват предписанията на властите: предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В ефира на bTV той посочи, че 2-седмичното затваряне на барове и дискотеки и минаване на гимназисти и студенти на онлайн обучение може да се окаже по-дълго, ако не прекършим кривата на заболеваемостта.

„Много е вероятно и най-малките ученици да учат дистанционно – въпреки позицията на МОН, че при тях ефективността на тази форма е най-ниска и има най- много трудности. Ако данните покажат, че е необходимо, ще минат на дистанционно обучение“, подчерта Кунчев „Възможно е допълнително затягане на тези мерки без да се стига до локдаун на населени места – това не е кой знае колко ефективна мярка. Вечерният час според мен не е от най-ефективните, създава затруднения на гражданите, но в общини, където е твърде голяма заболеваемостта, властите го правят“, коментира Кунчев, като подчерта, че въпреки мащабните национални мерки от вчера вечерта, остава възможността на местно ниво да се вземат решения.„Проблемът със смесването на медицина и политика е едно от най-вредните неща в случая. Заведенията смятат, че са нарочени и някой ги мрази; училищата смятат, че ги ограничаваме“, коментира експертът пред БТВ.

Според него има голяма вероятност извънредната епидемична обстановка да бъде удължена, но не се ангажира с конкретни прагове на заболеваемост: „При другите респираторни заболявания има 2-3-4 седмици пик и следва спадане. Дали ще стане така се надявам, но не вярвам – не се държи като типичен респираторен вирус“.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!