Горещи новини

Документален филм, излъчен в РСМакедония, предизвика възмущение у български експерти

-9:52-Razloginfo.com

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у българските експерти. Според авторите на лентата „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е именно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България. Режисьор на лентата е Елена Мироненко.Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични, обясни проф. Анна Кочева. По думите й тези опити се правят още от 80-те години насам в руската наука. Във филма се говори за един абстрактен общ език на славянството, за славянски език, което буди недоумение, коментира проф. Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от руското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е именно македонска, не е създаден със съдействието на руското посолство в РСМ.

Това изявление беше направено малко с половин уста, но Русия излезе със становище заради реакциите в медиите, а не заради реакция на българската държава, каза още проф. Кочева. Тя призова българската държава да вземе отношение по казуса.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!