Горещи новини

Без резултат приключи вчерашната акция по издирване на сноубордиста в Рила

-9:45-Razloginfo.com

Без резултат приключи вчерашната акция на планинските спасители по издирване на изчезналия в неделя сноубордист в Рила планина. Вчера десет спасители са търсили в района, където най-вероятно е изчезнал мъжът, каза пред журналисти ръководителят на благоевградския отряд на Планинската спасителна служба /ПСС/ Георги Ботев.

Ботев посочи, че теренът е изключително труден, а условията в последните дни допълнително са утежнили акцията. В издирването до момента са участвали екипи от Благоевград, Банско, Разлог и София, както и обучени кучета. Използвани са и детектори за търсене на затрупани от лавини хора, но периметърът, който се проверява е огромен и е трудно да се локализира с точност къде е изчезналият мъж.Туристът е в неизвестност от неделя следобед. Сигнал за изчезването му е подаден около 17.30 часа на 21 март от негов приятел, с когото са се спуснали заедно по ски писта „Картала“ над Благоевград, но и извън нея. Акцията по издирване на изчезналия мъж започва веднага и продължава и през следващите дни.

Поради лоши метеорологични условия в планината и опасност за планинските спасители, акцията беше преустановена за два дни и подновена отново вчера.

Ръководителят на благоевградския отряд спасители заяви, че ще направят всичко по силите им да разрешат този случай и да открият сноубордиста. Акцията обаче ще продължи най-вероятно след около десетина дни, защото предстои затопляне на времето, което прави лавинната опасност висока. За да се осигури безопасността и на планинските спасители, преди подновяване на издирването ще бъдат направени лавинни тестове.

Предстои районът ще бъде повторно обходен и от група планински спасители с кучета.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!