Горещи новини

Автентичният ритуал „Топене на китки“ бе спазен в Бачево

-17:48-Razloginfo.com
С празнична програма, с пъстри носии на площада, от мало и голямо, в навечерието на Гергьовден, и тази година бе спазен ритуалът „Топене на китки“ в село Бачево. За здраве и късмет всички китки бяха натопени в каления кюп.
Днес е празник голям, ден Гергьовден! Нека всички именници бъдат здрави и благословени!
Автентичният ритуал по топене на китки все още се пази в китното село Бачево. Ежегодно на Гергьовден се пресъздава традицията „Топене на китки“. Празникът се смята за важен и почитан в селото, а самият той започва ден преди Гергьовден – на 5 май.
Младите момичета, пременени в традиционни носии, тайно от ергените си приготвят хубави китки.С песента „Росен дъжд зароси“ ги топят в глинен съд с вода, като всяко момиче си намисля желание, а на сутринта се раздават китките с пожелание то да се сбъдне.
Те оставят своите китки в керамичен кюп, който трябва да пренощува под трендафилов храст. Всяка китка е белязана по различен начин, за да може всяка мома да познае своята на другия ден. С червен конец девойката е завързала някакъв предмет: синджирче, пръстен, гривна, обица, мънисто.
Донасят два кюпа, в които наливат вода. Препасват двата кюпа с един ален пояс. Препасаните кюпове символизират бъдещите брачни двойки. След като се натопят китките, престояват цяла нощ под трендафил.
На самия Гергьовден по обяд, след литургията в църквата, момите изваждат кюпа изпод трендафила, оформят хоро около него и пеят характерни песни. След това малко момиченце изважда китките една по една, а млада булка ги нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината.
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!