Горещи новини

АБРО: Всеки опит за дискредитиране на независимите медии е заплаха за демокрацията

-13:30-Razloginfo.com

Всеки опит за дискредитиране на независимите медии с политически мотив е заплаха за демокрацията в страната. Това се казва в позиция на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО).АБРО се противопоставя на опитите за политическа намеса в частните медии по повод законопроекта на „Има такъв народ“ за разходи на публичните средства в медиите

„Членовете на АБРО биха искали да обърнат внимание на факта, че бюджетите на големите национални медии, които осъществяват дейност на българския пазар, се формират от приходи от търговски съобщения, въз основа на договори с рекламодатели от различни сектори на индустрията. Постъпилите суми от оперативни програми от министерства и ведомства са незначителна част от общите приходи“, казват от Асоциацията.

Ето и какво казват още от АБРО по казуса:

„За нас и за нашите рекламодатели е от съществено значение да достигаме до широка аудитория. За да можем пълноценно да участваме на рекламния пазар, ние се стремим към интереса и доверието на зрителите. Нашият най-ценен „продукт“ е високото доверие на аудиторията.

Предвид факта, че целта на публично финансираните кампании е да достигнат до най-широка аудитория, ние сме логичната платформа за тяхното популяризиране, която осигурява реални резултати и широка гласност. По този начин се гарантира максимална ефективност при разходване на публичните средства. Както сме отбелязвали неведнъж, тези средства са пренебрежително малък дял спрямо общите приходи на големите медии.

На фона на обществената дискусия в момента, считаме, че медийно законодателство следва да се създава и изменя въз основа на експертен опит в сферата на медийната регулация и секторните специфики.

АБРО изразява готовност да участва при разработването на предложения за медийната регулация и да предостави разяснения по отношение на работата на електронните медии, бизнес модела на индустрията и правната рамка на българско и европейско ниво.

Големите частните телевизии, именно поради факта, че работят според принципите на свободния пазар и се финансират от собствената си дейност, са гарант за свободата на словото в България. Всеки опит за дискредитирането им и за оказване на различни форми на институционален натиск върху тях, особено чрез неверни твърдения, е заплаха за свободата на словото и демокрацията в страната“.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!