Горещи новини

Windows 11 прави излишни старите рутери

| 10:46

Операционната система Windows 11 вече няма да поддържа стари рутери, които могат да защитават безжичните мрежи само чрез протоколи за криптиране TKIP и WEP, съобщи Microsoft.Засега само участниците в програмата за бета тестване могат да изпробват промените в Windows 11, обявени в блога на компанията. За тях Microsoft пусна версия за предварителен преглед 22557, която освен всичко друго принуждава потребителите да регистрират акаунт в портала на Microsoft, когато инсталират системата на празно устройство. Без такъв акаунт Windows 11 няма да се инсталира, тъй като локалните потребителски профили не се поддържат от системата.

Все още има няколко надеждни начина за заобикаляне на промените, подготвени от Microsoft. Първото и най-лесно решение за потребителите е да не инсталират актуализацията преди версия 22557. Както в Windows 11, така и в Windows 10, автоматичната инсталация на актуализации може да бъде деактивирана само чрез групови политики, регистъра или специализиран външен софтуер.

Вторият вариант е изобщо да не надграждате системата си до Windows 11, докато се поддържа Windows 10 (до октомври 2025 г.). Тази операционна система все още може да работи с остарели рутери, въпреки че в близко бъдеще вероятно ще „вземе пример” от Windows 11.

И накрая, третият начин е да изоставите текущия си рутер в полза на по-модерен. Windows 11 работи с модели, които поддържат поне протокола за криптиране WPA2. Такива рутери излязоха на пазара още преди повече от пет години и продължават да се произвеждат и до днес.

Чрез отказ от протоколите TKIP и WEP Microsoft се стреми да повиши нивото на сигурност на потребителските настолни компютри и лаптопи. И двата протокола са известни с това, че буквално гъмжат от уязвимости, които никой не коригира.

Протоколът за криптиране WEP съществува от 2002 г. и в продължение на 20 години хакерите го изучават подробно. Те използват откритите в него „дупки” по предназначение – да извършват атаки срещу потребителски устройства.

Същото важи и за протокола TKIP, въпреки факта, че той се появи много по-късно от WEP. Използва се от 2013 г., но също така е обичан от хакерите, заради многото уязвимости, които съдържа.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!