Горещи новини

Windows 10 остава над 4 пъти по-популярна от Windows 11

| 11:20

Делът на Windows 10 сред операционните системи на Microsoft продължава да намалява, но с бавни темпове. Актуалната платформа Windows 11 все още е далеч назад, сочи статистиката.През ноември тази година Windows 10 за първи път слезе под 70%, по данни на StatCounter. Но този дял продължава да бъде несъразмерно по-голям спрямо останалите версии на Windows, включително последната, но вече не толкова нова платформа Windows 11.

По-конкретно, Windows 10 е работила на 69,77% от персоналните компютри с Windows в края на ноември, което е с 1,49% по-малко спрямо октомври. Въпреки че Windows 10 постепенно губи позиции пред Windows 11, това става бавно, тъй като много потребители не бързат да надстроят РС-тата си до най-новата версия на операционната система, която официално стартира преди повече от година.

В същото време Windows 11 не чупи никакви рекорди по отношение на скоростта на разпространение, но продължава постепенно да увеличава присъствието си в РС сегмента. През ноември тази година Windows 11 е използвана на 16,12% от устройствата, което е ръст от 0,67% спрямо предходния месец.

В топ 3 по популярност попада и Windows 7, чийто дял през ноември се е увеличил с 0,62% и възлиза на 10,24%. Тъй като Microsoft ще спре да пуска актуализации за сигурността на Windows 7 в началото на следващата година, се очаква делът ѝ да намалява по-бързо.

Що се отнася до Windows 8.1 и Windows 8, делът им през ноември е бил съответно 2,54% и 0,79%. В същото време Windows XP, която остана без поддръжка преди няколко години, продължава да се използва на 0,4% от устройствата под Windows.

Любопитeн факт е, че всички версии на Windows се използват на повече от 1,5 милиарда устройства, но това не прави операционната система най-популярната в света. Android е уверен лидер с пазарен дял от 43,37%. След мобилната ОС от Google се нарежда Windows с дял от 29,24%, а челната тройка затваря iOS, която се използва на 17,25% от устройствата.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!