| Home | Catalogue | Forums | Legends | Bus station | Map of Razlog | Add site | Photogallery | Advertisement | Contacts |
Razloginfo.com Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина: Димитър Марков, лицето на водните протести в Разлог: „Катарзисът<br>


Новина: Димитър Марков, лицето на водните протести в Разлог: „Катарзисът

(Категория: e107 welcome message)
Публикувано от e107
петък 01 февруари 2019 - 20:44:58

Категория {NEWSCATEGORY} Мобилна версия

+Увеличи изображението
Г-н Марков, какво става с водата? Има ли развитие по отношение на намаляване нейната цена в Разлог?

Трети месец след протестите, нашите искания остават същите. Връщане на старата цена на водата и отделяне от ВиК-Благоевград и т.н. Водна асоциация. Присъстваме на всяко заседание на ОС-Разлог, вече трети месец, с надеждата да вразумим нашите управници и те да започнат да работят в горепосочената насока.


На 30 януари излезе интервю в регионален вестник с кмета на община Разлог. Какво мислите за неговите намерения и навременни ли са те?

Жалък опит да се тушира напрежението в Разлог, свързано с водния проблем. Предизборната кампания на г-н Герчев започна. Смятам, че е изключително цинично три месеца след като хората протестираха и след като изложихме исканията си пред ОС-Разлог, кметът да подхожда по такъв начин. Той, а и всички около него, знаеха, че в Разлог няма пречиствателна станция за питейна вода и помпени станции. И сега всички да се опитват да обясняват, че той ще предприеме стъпките, които хората предприеха още есента на миналата година е меко казано неетично. Той повтаряше, че цената на водата не е важна, а са важни инвестициите. И сега изведнъж се оказа, че за него цената на водата се превръща от първостепенна роля, но не мислейки за хората, които са го избрали, а, явно, лично мислейки за себе си. Какъв катарзис! Защо не повдигна въпроса пред МРРБ и Водната асоциация, по време на нашите протести, преди КЕВР да вземе окончателно решение? А дори и след това. Примери много, един от тях е Брацигово. Аз съм изключително разочарован от ОС-Разлог и от абсолютно всички общински съветници. Срамувам се от тях. Искам да отправя послание към всички представители на партии в местния парламент: Когато издигате свои кандидати за кметове и общински съветници, тези хора трябва да бъдат креативни и загрижени по отношение на всички проблеми, на всички хора в град Разлог, а не да са винаги на пряко подчинение на централите си, както и подвластни на корпоративни интереси.

Вие присъствате на всички заседания на ОС-Разлог. Това е прецедент за нашия град. Интересно ще бъде на всички граждани на Разлог какво е отношението към вас по време на тези заседания?

Досега в предишни сесии на местния парламент внасях заявления за изказвания, но на вчерашното заседание не внесох такова. Исках да се изкажа в края на заседанието, тъй като по правилник на ОС-Разлог всеки гражданин има правото, след края на всяко заседание, да се изказва, да дава мнения и да изказва становища. Председателят на ОС-Разлог се опита да не ми даде думата под предтекст, че не съм заявил намерението си да задавам въпроси и изказвам мнение. Част от общинските съветници също ме прекъсваха грубо, но в крайна сметка цялото „благоволение“ се изрази в крайно недостатъчните пет минути, които ми бяха дадени, за изказване. Изключително съм разочарован и потресен от отношението на Председателя и част от общинските съветници към мен. Те са свикнали, явно, да работят в спокойна и комфортна среда, при която липсват външни, на тази зала, хора или в среда, в която присъстват лица, които са удобни на тях самите и задават „правилните“ въпроси.За мен над 80% от този ОС е изчерпан.

Предвид неудобните действия, които сте предприел Вие, заедно със своите поддръжници, имало ли е опити да ви притесняват или заплашват по някакъв начин?

Имаше няколко обаждания, с които се целеше да бъда спрян от по нататъшни действия във връзка с събитията около цената на водата. Това, обаче, няма как де ме спре, защото имам подкрепата на хората в Разлог и съм решил да довърша докрай започнатото.

Ще има ли референдум? Каква е нагласата на местната власт по този въпрос?

На едно от заседанията, но които присъствах, кметът заяви, че при положителен финансов и икономически анализ, по отношение на самостоятелното съществуване на общинско дружество ВиК-Разлог, няма да има необходимост от референдум. Само на базата на решение на ОС-Разлог, ще бъдат предприети стъпки към отделяне от ВиК-Благоевград, респективно от Водната асоциация. Предстои да бъде избрана фирма за фанансов и икономически анализ.

Какво предстои в бъдеще? Какви действия ще бъдат предприети от Вас и хората около Вас?

Нашите намерения за в бъдеще са в посока да следим изкъсо действията на общинския съвет по отношение на водния казус като присъстваме на всички негови заседания.

В заключение искам да благодаря на хората около мен. Те нито за миг не ме изоставиха сам, подкрепяха ме на протестите, подкрепят ме и при участията ми в заседанията на местния парламент. Отстояваме заедно нашата гражданска позиция и позицията на една голяма част от гражданите на община Разлог.

Напред и с нами Богъ!


Четете 24 часа в денонощието актуалните новини от Разлог и региона. Изпращайте вашите снимки и статии на (support@razloginfo.com) и (razlogsp@abv.bg) по всяко време! За реклама: (support@razloginfo.com)

Още новини от Razloginfo.eu(мобилна версия)

Харесай Razloginfo.com във Фейсбук, за да научаваш бързо новините от Разлог и региона.

Можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @Razloginfo.com или в социалната мрежа Google+ чрез +Razloginfonews

Можеш да ползваш и мобилната версия на Портала на Разлог за смартфони и таблети, която е налична на адрес Razloginfo.euНовина от Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
( http://razloginfo.com/news.php?extend.9018 )