| Home | Catalogue | Forums | Legends | Bus station | Map of Razlog | Add site | Photogallery | Advertisement | Contacts |
Razloginfo.com Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина: Щракнаха белезниците на българска банкерка в Лондон


Новина: Щракнаха белезниците на българска банкерка в Лондон
(Категория: e107 welcome message)
Публикувано от e107
петък 04 януари 2019 - 16:19:47

Категория {NEWSCATEGORY} Мобилна версия

+Увеличи изображението
Обвинения за измама на трима бивши сътрудници на швейцарската банка Credit Suisse, сред които и българка, повдигна прокуратурата в САЩ. Те бяха задържани в Лондон вчера по искане на американските власти, а по-късно бяха освободени под гаранция. САЩ обаче настоява за тяхната екстрадиция. Това предадоха от ВВС.


Тримата се разследват и ще бъдат обвинени заради предполагаемата им роля в измамна схема за 2 милиарда долара, свързана с фирми в Мозамбик, съобщава агенцията по данни на американските правораздавателни органи.

Предполага се, че схемата включва заеми за държавни предприятия в африканската страна. Арестувани са и още двама заподозрени, сред които и бившият финансов министър на Мозамбик.

Арестуваните ексбанкери са Андрю Пиърс, Сурджан Синг и Детелина Събева, предаде BBC. В обвинителния акт на американския Окръжен съд на Ню Йорк се посочва, че чрез поредица от финансови транзакции в периода между 2013 и 2016 година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик.

В хода на транзакциите обвиняемите са измамили инвеститори. Те са създавали мореплавателни проекти, за да събират пари, чрез които да се замогнат, и “умишлено отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на правителствени служители на Мозамбик и на други лица”, гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк.

В специално изявление на Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за “заобикаляне на вътрешния ни контрол” чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. От банката отбелязват, че не е предприето никакво наказателно действие срещу самата Credit Suisse.

Най-вероятно е единият от тримата арестувани – Детелина Събева, да е с българско гражданство. Според данни на официалната онлайн платформа на Британския търговски регистър (Companies House), Събева е посочена като директор на регистрирана в Лондон компания. Там е посочено, че Събева е с българско гражданство и е постоянно пребиваваща в Обединеното кралство.

Сред останалите двама директори на дружеството присъства името и на още един от обвиняемите – Андрю Пиърс, за който става ясно, че е гражданин на Нова Зеландия. Третият директор на компанията е Доминик Шултенс, който е с немско гражданство. В официалната информация на Reuters се допълва, че Събева е 37-годишна, а от данните в регистъра възрастта й съвпада – там е посочено, че тя е родена август 1981 година.

Източник: E79 News

Четете 24 часа в денонощието актуалните новини от Разлог и региона. Изпращайте вашите снимки и статии на (support@razloginfo.com) и (razlogsp@abv.bg) по всяко време! За реклама: (support@razloginfo.com)

Още новини от Razloginfo.eu(мобилна версия)

Харесай Razloginfo.com във Фейсбук, за да научаваш бързо новините от Разлог и региона.

Можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @Razloginfo.com или в социалната мрежа Google+ чрез +Razloginfonews

Можеш да ползваш и мобилната версия на Портала на Разлог за смартфони и таблети, която е налична на адрес Razloginfo.euНовина от Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
( http://razloginfo.com/news.php?extend.8979 )