| Home | Catalogue | Forums | Legends | Bus station | Map of Razlog | Add site | Photogallery | Advertisement | Contacts |
Razloginfo.com Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина: Разлог се надига за водата си! Граждани се организират <br>


Новина: Разлог се надига за водата си! Граждани се организират

(Категория: e107 welcome message)
Публикувано от e107
четвъртък 08 ноември 2018 - 17:59:24

Категория {NEWSCATEGORY} Мобилна версия

+Увеличи изображението
Както писахме преди месец, прогнозно, 2.10 лева ще струва кубик разходвана вода там, където има и пречиствателна станция. За всички останали, които не пречистват отпадните води, цената ще е с 40 стотинки надолу или средно по 1,70 лева за кубик. Това е предложението, което предстои да бъде одобрено, или не, от регулатора - Комисията по енергийно и водно регулиране.


Това предложение пряко засяга жителите на град Разлог (както и на съседно Банско между другото) и затова във фейсбук групата "Да думаме на разложчи, фногооооо!", от няколко дни, се надигна негодувание от нейни членове, които организират граждански протест.

Тръгна и анкета, за да стане ясно какво е мнението на разложани във връзка с това увеличение. Едва ли има човек, жител на града, който да приема тази цена. Затова и резултатите от анкетата бяха предизвестени, макар че броят на гласувалите е неоправдано малък, поне до този момент. От над 400 дали своя глас, 389 са изразили несъгласие с тази цена.

За да не е пристрастно написаното, трябва да се отбележи, че „Актуализацията всъщност не е в цената на водата, като животворна течност, а в услугата по водоподаване и отвеждане на отпадните води." Това е обяснението на директора на ВиК Благоевград преди месец. Добре, така да е. Но дали услугата по водоподаване изисква едни и същи ресурси, най-общо казано, навсякъде в областта? Както казват разложани: "Водата, около Разлог, тече отвсякъде". Не е нужно да се изпомпва, не е нужно да се довежда от далеч. Но това казват местните. Компетентните, вероятно, са на друго мнение.

Естествено, че цената е висока. Тя и досега беше такава, според много местни жители, които са запознати с довеждането на водата до домовете на хората.

Проблемът е друг и той трябва да бъде поставен ребром пред съответните институции. Защо трябваше Разлог, както, предполага се, и другите общини да преминат под шапката на ВиК-Благоевград? Кога това се е случило? Било ли е от полза за гражданите на Разлог тогава? А сега? Ако някой знае отговорите на тези въпроси, нека сподели. Нека веднъж завинаги да знаем истината, без увъртания, без недомлъвки и откровени лъжи. Вероятно е имало основателна причина за това или е съчинена такава за пред обществеността. Години наред всички ние гадаем и хвърляме някакви предположения в пространството.

Този протест трябва да бъде не само срещу високата цена на водата, а и с искания, по някакви "неведоми пътища Господни", ВиК - Разлог да се отдели като самостоятелно общинско дружество. Каква утопия, нали? Ясно е, че това няма да стане с магическа пръчка. Трябва да се променя нормативната база, изцяло или частично, а това става мудно по тези географски ширини. Е, трябва и желание, от местните ръководни единици, за това отделяне. А, принципно, има ли такова? Или най-добре да си стоим в стадото, защото така по-трудно се забелязваме и не сме на мушката?

А и друг въпрос напира. Защо Кресна и Сандански отказаха да членуват в т.н. Водна асоциация? Вероятно имат основателна причина. 900 млн., както се твърди, е сума, която не е за изпускане.

Протестът на недоволните е насрочен за 11-ти ноември, неделя, от 12 часа и ще се състои на разклона за Благоевград. След като получи разрешение за провеждане, естествено.


Четете 24 часа в денонощието актуалните новини от Разлог и региона. Изпращайте вашите снимки и статии на (support@razloginfo.com) и (razlogsp@abv.bg) по всяко време! За реклама: (support@razloginfo.com)

Още новини от Razloginfo.eu(мобилна версия)

Харесай Razloginfo.com във Фейсбук, за да научаваш бързо новините от Разлог и региона.

Можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @Razloginfo.com или в социалната мрежа Google+ чрез +Razloginfonews

Можеш да ползваш и мобилната версия на Портала на Разлог за смартфони и таблети, която е налична на адрес Razloginfo.euНовина от Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
( http://razloginfo.com/news.php?extend.8904 )