| Home | Catalogue | Forums | Legends | Bus station | Map of Razlog | Add site | Photogallery | Advertisement | Contacts |
Razloginfo.com Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина: В Швейцария започват да раздават "безплатни" пари


Новина: В Швейцария започват да раздават "безплатни" пари
(Категория: e107 welcome message)
Публикувано от e107
вторник 11 септември 2018 - 17:32:28

Категория {NEWSCATEGORY} Мобилна версия

+Увеличи изображението
Трудно е да кажеш "не", когато получаваш нещо срещу нищо. Затова едно село в Швейцария реши да проведе експеримент с безусловен базов доход, пише Вlооmbеrg.

Повече от 50 %от жителите на Райнау, близо до границата с Германия, се подписаха под проекта. Поне половината от общо 1 300 местни трябваше да кажат "да" и те прехвърлиха този праг.


Решението, на жителите на селото да си подаряват по $2 750 месечно, идва две години след краха на предложението за безусловен базов доход в цяла Швейцария.

Следващата стъпка за Райнау обаче, е да набере средства. Селището, което се намира на брега на река Рейн и е само на час път с влак от Цюрих, бе избрано от продуцентката Ребека Паниан.

Тя казва, че е впечатлена от националния дебат преди вота през 2016 година и е решила да избере едно село, в което да проведе експеримента — и да направи документален филм.

Съществуващите социални помощи ще бъдат пресмятани и премахвани от финалната сума, която жителите на селото ще получават. Средствата ще трябва да бъдат набрани от частни източници.

Идеята да се изплаща определена сума пари на жителите, без да се иска нищо в замяна съществува от повече от век, но набра нова скорост през последните години заради притесненията относно растящото неравенство.

В момента Финландия провежда подобен експеримент, като изплаща по €560 на 2 000 безработни души.

Наскоро стана ясно, че той ще приключи през следващата година и няма да бъде удължаван.

Новото популистко правителство на Италия също обеща да започне да раздава "безплатни" пари, но въвеждането на тази мярка е твърде малко вероятна.

Източник fakti.bg

Четете 24 часа в денонощието актуалните новини от Разлог и региона. Изпращайте вашите снимки и статии на (support@razloginfo.com) и (razlogsp@abv.bg) по всяко време! За реклама: (support@razloginfo.com)

Още новини от Razloginfo.eu(мобилна версия)

Харесай Razloginfo.com във Фейсбук, за да научаваш бързо новините от Разлог и региона.

Можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @Razloginfo.com или в социалната мрежа Google+ чрез +Razloginfonews

Можеш да ползваш и мобилната версия на Портала на Разлог за смартфони и таблети, която е налична на адрес Razloginfo.euНовина от Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
( http://razloginfo.com/news.php?extend.8818 )