| Home | Catalogue | Forums | Legends | Bus station | Map of Razlog | Add site | Photogallery | Advertisement | Contacts |
Razloginfo.com Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина: Вирусите ни правят по-умни играят решаваща <br>


Новина: Вирусите ни правят по-умни играят решаваща

(Категория: e107 welcome message)
Публикувано от e107
неделя 02 април 2017 - 18:29:08

Категория {NEWSCATEGORY} Мобилна версия

+Увеличи изображението
Оказва се, че смятаните до момента за безполезни ретровируси са от решаваща роля за изграждането на човешкия мозък. Вродените вируси не само не са опасни – те играят решаваща роля за интелектуалното ни развитие.

Изследване на учени от Лундския Университет в Швеция установи, че вродените вируси, които съществуват от милиони години в човешкото тяло, са от основно значение за изграждането на сложните мрежи, които изграждат човешкия мозък. Всъщност те регулират това кои гени и кога ще бъдат изразени.


До момента на учените бе известно, че ендогенните ретровируси съставят около 5% от нашето ДНК. Те бяха разглеждани като ненужни. Учените ги смятаха за страничен ефект на нашето еволюционно пътуване.

Новото изследване обаче показва друго. Оказва се, че ретровирусите играят основна роля в основните функции на мозъка. С течение на годините те са поели цялостния контрол над клетъчния механизъм на мозъка ни. Активират се точно в мозъка, тъй като туморите не могат да се формират в нервни клетки, за разлика от други тъкани, предполагат учените.


Изследователите са подложили на специално наблюдение нервните стволови клетки. Оказва се, че те използват определен молекулярен механизъм, чрез който управляват активационните процеси на ретровирусите. Откритието дава много по-ясен, но и по-сложен поглед върху най-важните механизми на ключови функции на нервните клетки.

Изследователите са наблюдавали как тези вируси се активират единствено в мозъчните клетки и имат важна регулаторна роля. По-задълбоченото изследване на ролята на ретровирусите ще допринесе за разгадаването на много от загадките, които стояха пред учените до момента.

Освен това подобни изследвания ще помогнат да се разгадае функцията на различни заболявания, свързани с генетични фактори. Това, от своя страна, може да допринесе в опитите за намиране на адекватно лечение.

Източник Ezine.bg

Четете 24 часа в денонощието актуалните новини от Разлог и региона. Изпращайте вашите снимки и статии на (support@razloginfo.com) и (razlogsp@abv.bg) по всяко време! За реклама: (support@razloginfo.com)

Още новини от News.Razloginfo.com(мобилна версия)

Харесай Razloginfo.com във Фейсбук, за да научаваш бързо новините от Разлог и региона.

Можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @Razloginfo.com или в социалната мрежа Google+ чрез +Razloginfonews

Можеш да ползваш и мобилната версия на Razloginfo.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес News.Razloginfo.comНовина от Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
( http://razloginfo.com/news.php?extend.8097 )