| Home | Catalogue | Forums | Legends | Bus station | Map of Razlog | Add site | Photogallery | Advertisement | Contacts |
Razloginfo.com Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина: Забулено момиче обвини директор във физически и <br>


Новина: Забулено момиче обвини директор във физически и

(Категория: e107 welcome message)
Публикувано от e107
четвъртък 12 май 2016 - 18:28:51

Категория {NEWSCATEGORY} Мобилна версия

+Увеличи изображението
24-годишната Айше Башова обвини директора на училището в гоцеделчевското село Вълкосел Митко Джуков във физически и психически тормоз. “3 часа ме държеше права в кабинета си, крещеше ми: Ще свалиш ли забрадката, няма да завършиш училище, няма да станеш студентка, а ще работиш на полето”, оплака се Айше на съдия Вълкадинова от Административен съд – Благоевград. Нейната братовчедка Емине Шаматарева заведе дело срещу опита да бъде преместена в друго училище, тъй като ходи забулена със забрадка в часовете.


Заповедта на директора след решение на педагогически съвет е момичето да бъде преместено в Духовното училище в Момчилград, където това е позволено. Делото е заведено от родителите на 16-годишната Емине Шаматарева от Вълкосел срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена. Бащата на момичето Ресим Шаматарев, който е експерт в Главно мюфтийство, представлява дъщеря си, без адвокат.

Днес бе второто заседание на делото, на което бяха разпитани четирима свидетели- Айше Башова от страната на Ресим Шаматарев и от страната на директора като свидетели бяха призовани двама педагози от училището – Инцафия Дерменджиева и Афродита Дерменджиева, както и служителят в училището Неджеми Кичук. Кметът на Вълкосел Сюлейман Арунов отказа да свидетелства, а беше призован.

Айше Башова е била ученичка в същото училище от 2005 до 2010 година. Според нея не може директорът да й казва как да ходи, не била запозната с правилника на школото, дори не й позволили да ходи на спортни и други мероприятия по този начин и била дискриминирана. Още повече, че й на личната си карта е със забрадка, както и завършила висше образование в ЮЗУ специалност „Педагогика”, ходила забулена и никой не й пречел.

Шаматарев представи пред съдията подписка в подкрепа на Емине от учениците и хората от селото.
Класният ръководител на Емине Шаматарева – Дерменджиева, обясни пред съда, че момичето е ученичка от първи клас в училището, преди не ходело така, но от 2015 година започнала да се забулва. Имало разговори с нея и родителите й, но били непреклонни. Дерменджиева е категорична, че е нарушен правилникът на училището. Оказва се, че при един от разпитите на Емине при директора, където и бащата е трябвало да присъства, но той бил възпрепятстван, Емине включила телефона на високоговорител да слуша баща й разговора. Там директорът казал: „абе момиче ти знаеш ли какво ще стане ако утре дойдат 10 такива като теб”. Според Шаматаров в протоколите, предоставени от училището, има неверни факти и ги оспорва.

На предходното заседание Шаматарев обяви, че и част от непедагогическия персонал ходят по този начин в училището. Директорът Джуков днес представи доказателства, че това са кърпи и са част от работното им облекло.

Делото продължава с разпита на останалите свидетели.

Източник AGENCIA.BG

Още новини от News.Razloginfo.com(мобилна версия)


Новина от Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
( http://razloginfo.com/news.php?extend.7628 )