| Home | Catalogue | Forums | Legends | Bus station | Map of Razlog | Add site | Photogallery | Advertisement | Contacts |
Razloginfo.com Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина: Пуснаха референдума на Слави! Ето ги въпросите, <br>


Новина: Пуснаха референдума на Слави! Ето ги въпросите,

(Категория: e107 welcome message)
Публикувано от e107
четвъртък 12 май 2016 - 18:09:38

Категория {NEWSCATEGORY} Мобилна версия

+Увеличи изображението
Референдумът на Слави Трифонов ще се проведе. Това реши Народното събрание със 131 гласа "за", 18 - "против" и 1 "въздържал се".

Гласуването стана след бурна дискусия, тон за която даде сценаристът в „Шоуто на Слави" Тошко Йорданов, който представяйки въпросите, се обърна към народните представители със следното пожелание: „Или влезте в историята като първото Народно събрание, взело отношение по искане на гражданите, или затвърдете мнението, което гражданите имат за вас!"


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се опита да внесе успокоение. Той каза, че депутатите от най-голямата партия ще подкрепят и 6-те въпроса от предложението за допитване и няма да участват в дискусията.

„Няма как да не зачетем мнението на няколкостотин хиляди български граждани. Но се поставя и въпросът дали някои от темите са конституционно допустими", обърна внимание Янаки Стоилов от БСП, като припомни, че е един от авторите на конституцията и инициатор за приемането на закона за референдумите.

Стоилов пожела „когато се движим напред, да не се върнем там, откъдето тръгнахме", защото по времето на социализма в България на практика се е гласувало задължително. „Дори имаше надпревара кой ще гласува по-рано от другите", припомни си той.

Според червения депутат е трудно да се говори по предложенията за допитването, защото има опасност този, който го направи, да се изправи срещу мощта на едно телевизионно предаване. Стоилов на шега предложи балерините в шоуто да излизат с табелки с въпросите.

Магдалена Ташева от „Атака" нажежи още страстите, като запита риторично "офшорният милионер Слави Трифонов, командирът на чалгата" ли ще стартира демократичните промени.

„Единственото, което има значение, е волеизявлението на българските граждани. 700 000 подписа. Точка. Пускаме го на референдум", обърна внимание от трибуната независимият Георги Кадиев.

Хамид Хамид от ДПС обяви, че депутатите от движението ще гласуват против въпросите на референдума, за да имат моралното право да предупреждават за вредите, които биха нанесли измененията, предлагани в допитването, ако се случат.

"Без да сме против провеждане на референдуми, ние сме против да се включват въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание", заключи Хамид.

Ето ги въпросите за референдума:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3.Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Президентът Росен Плевнелиев разкритикува днешното решение на Народното събрание за приемане на референдума на „Шоуто на Слави", съобщи Дарик.
В частност той изрази несъгласие с оставянето на въпросите относно питането за електронно гласуване и допълни, че на организирания от него референдум народът вече се е произнесъл по въпроса с електронното гласуване.
Според държавния глава е необяснимо защо е нужно българският народ да се пита за едно и също нещо по няколко пъти.
„Няма да скрия своето притеснение от днешния дебат в Народното събрание. За мен е необяснимо, че народните представители с лека ръка вчера говориха за противоконституционност на някои от въпросите, днес обаче не стана и дума за това, просто се отказаха от отговорност и прехвърлиха на някоя друга институция", подчерта президентът.

Той попита дали депутатите желаят да извадят най-доброто от пряката демокрация или най-лошото.
„За мен има много въпроси от това, което се случи днес в Народното събрание, ще мислим много в президентската институция и в много скоро време ще направя изявление към народа, чрез уважаваните медии от гледна точка на това, какви ще бъдат моите действия, крайно неразбираемо, нелогично е да провеждаме референдум по един и същи въпрос в рамките на една година два пъти", допълни Росен Плевнелиев.

Източник: vsekiden.com
ДарикНюз

Още новини от News.Razloginfo.com(мобилна версия)


Новина от Разлог::Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
( http://razloginfo.com/news.php?extend.7625 )