Горещи новини

NASA иска да стигне до Луната по-рано от очакваното, колко ще струва полетът?

| 11:08

Първата мисия от американската програма за завръщане на Луната „Artemis 1“ (Артемида 1), може да бъде изстреляна още на 29 август тази година, предадоха световните информационни агенции тази седмица, позовавайки се на съобщение на NASA. Двете алтернативни дати са 2 или 5 септември.В капсулата този път обаче няма да има астронавт. Мисията има за цел да тества новата гигантска ракета на SLS. Това е първият й пълен полет с капсулата „Орион“ на върха й. „Екипаж“ в нея ще са трима манекени. Ракетата с капсулата на върха й са с височина 98 м – повече от Статуята на Свободата.

Мисията до Луната струва $4,1 милиарда.

Астронавти трябва да кацнат на Луната с мисията „Artemis 3“

Преди това, мисията „Artemis 2“ е планирана за 2024 година. Първият полет с астронавти на борда все още няма да кацне на Луната, а просто ще я обиколи. Кацане ще бъде осъществено от екипажа на „Artemis 3“ – мисия, която е планирана най-рано за 2025 година.

Настоящото изстрелване е планирано да се осъществи от Кейп Канаверал, Флорида. След като бъде изведена в космоса от ракетата, капсулата ще се отправи към Луната, където ще се установи в орбита, преди да се върне на Земята. В зависимост от окончателната  дата на изстрелване, мисията може да продължи от 39 до 42 дни.

Хора не са кацали на Луната от 1972 година, когато се проведе мисията „Apollo 17“.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!