Горещи новини

Google отново ни поздравява за 3 март

-9:38-Razloginfo.com

Google за пореден път отбелязва с дудъл и тази година националния празник на страната ни – 3 март. По повод 146-ата годишнина от Освобождението на България на страницата на търсачката на небесен фон се вее българско знаме.Трети март е една от определящите дати за развитието на българската история. На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) е подписан договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга – т. нар. Санстефански мирен договор. Под него стои подписа на граф Николай Павливич Игнатиев – руски генерал, политик и дипломат, и един от създателите на Санстефански мир.

Така официално е прекратена Руско-турската война от 1877- 1878 г., което дава възможност да бъде поставено началото на Третата българска държава. От тази дата започват първите стъпки за утвърждаване на суверенна България.

За първи път 3 март се чества две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът се отбелязва като Ден на Освобождението на България от османско господство. Като национален празник денят е отбелязан еднократно през 1978 г., когато се навършват 100 години от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник.

През 1990 г. датата е обявена за национален празник на страната с решение на Великото Народно събрание.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!