Горещи новини

COVID-19 се завръща! Нови рекорди в редица европейски държави в последната седмица

| 14:17

Пандемията от COVID-19 не е приключила. В последната седмица редица европейски държави отбелязват рекорден брой нови случаи. За изминалото денонощие на Стария континент са доказани над 870 000 новозаразени, а смъртните случаи са 2150.Най-тежка е ситуацията в Германия, която регистрира 275 807 болни за 24 часа. Така заразените от началото на пандемията стават 17 843 545. Страната отчита и изключително висока смъртност – 298 починали за денонощие. Това показват данните за епидемиологичната обстановка, публикувани на сайта worldometers.info.

108 832 заразени и 173 смъртни случая за денонощие отбелязва Франция. 91 345 са новозаболели и 153 починалите във Великобритания. В Италия новите случаи са 72 568, в Нидерландия – 60 263, в Австрия – 58 583.

Покачване на заболеваемостта се наблюдава и в световен мащаб, а за денонощие са доказани 1 854 258 новозаразени.  5 578 пък са загубили битката със заболяването.

Ден по-рано Южна Корея преживя най-смъртоносния ден от пандемията – 293 смъртни случая за 24 часа. Страната се бори с рекорден скок на инфекциите с коронавирус. За изминалото денонощие новозаразените са на 400 000, което представлява над 80-кратно увеличение в сравнение с нивата, наблюдавани в средата на януари.

Нов е и рекордът при броя на пациентите с вируса, които са в тежко или критично състояние – 1196.

„Очакваме броят на сериозните или критични случаи да нарасне до около 2000. Подготвяме медицинските си мерки за това“, заяви на брифинг висш служител на здравното министерството.

180 558 са заразените за денонощие във Виетнам, 50 781 в Япония, 36 519 в Русия, 30 508 в САЩ.

Вчера Световната здравна организация съобщи, че заразените през втората седмица на март в света са били с 8% повече в сравнение с предходната. За седмицата от 7 до 13 март са били отчетени повече от 11 милиона случая на нови заразени и 43 000 смъртни случая. Най-сериозно е увеличаването на новите случаи в Западнотихоокеанския регион и в Африка, където ръстът е съответно с 29 и с 12%. В Европа броят на новите случаи на седмична основа се е повишил с две на сто.

Според учените високата заболеваемост все още се дължи основно на варианта Омикрон, който е силно заразен. В Европа и Съединените щати обаче вече бяха доказани случаи и на новия вариант на коронавируса, който съчетава мутации на Омикрон и Делта.

Новият хибриден вариант Делтакрон е създаден чрез процес, наречен рекомбинация. Това означава, че два варианта на вируса заразяват един и същ пациент по едно и също време, обменяйки генетичен материал за създаване на ново потомство. Учените казват, че „ядрото“ на Делтакрон се извлича от варианта на Делта, докато неговият шипов протеин – който позволява на вируса да навлезе в клетките гостоприемници – се извлича от Омикрон, според документа medRxiv.

„Открихме, че рекомбинация може да се случи както при хора, така и при животни с множество циркулиращи варианти на SARSCoV-2“, съобщи д-р Сумия Сваминатан, главен учен в Световната здравна организация. „Сега трябва да изчакаме точните експерименти, за да определим свойствата на този вирус“, каза той

Смята се, че новият вариант на коронавируса циркулира по света от януари.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!