Горещи новини

Android 15 ще открива изгубен телефон, дори когато е изключен

-13:28-Razloginfo.com

Революционна функция може да се появи в мобилната платформа Android 15. Това е възможността за откриване на изгубени устройства, дори ако са изключени, разкри известен разработчик на Android.Google експериментира с технология, която поддържа Bluetooth контролерите частично работещи дори когато телефонът е изключен, твърди разработчикът Мишал Рахман, на когото се позовават публикации в Android Police и други специализирани медии.

Тази функционалност се основава на съществуващата инициатива на Google за създаване на мрежа, подобна на мрежата Find My на Apple. Тя разчита на Bluetooth маяци – кратки сигнали, предавани от устройствата на редовни интервали, които други устройствата наблизо могат да уловят.

С милиарди устройства с Android в световен мащаб тази технология може да създаде плътна и точна мрежа за откриване на местоположение. Въпреки това намирането на изключено устройство остава предизвикателство.

Точно тук на помощ идва иновацията на Google. Идеята е тези уникални и сигурни идентификационни сигнали да се записват предварително в паметта на Bluetooth контролера, преди устройството да се изключи. Дори в деактивирано състояние, контролерът може да продължи да предава тези предварително записани маяци, позволявайки непрекъснато проследяване на местоположението.

За да работи, тази функция изисква съвместим хардуер. Според предварителните информации, смартфоните Pixel 8 и Pixel 8 Pro на Google може да са първите бенефициенти на технологията.

Докато Pixel Fold и по-старите модели изглежда нямат тази възможност, в бъдеще е вероятно по-широко разпространение на технологията към предишни флагмани и потенциално други устройства. Официалният дебют може да се случи с предстоящата серия Pixel 9, която се очаква тази есен.

Това потенциално допълнение към Android 15 означава значителен напредък във намирането на изгубено устройство. Потребителите могат да бъдат по-спокойни, когато знаят, че ще намерят дори изключени телефони, които са загубили по една или друга причина.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!