Горещи новини

Нов рекорд – инфлацията в еврозоната се ускори през август до 9,1%

| 15:27

Инфлацията в Еврозоната продължава да се катери нагоре. По данни на Евростат през август тя достига до 9,1 % на годишна база. Очакванията на голяма част от експертите бяха, че тя ще остане в застой, но на практика не се получава. Цифрите на Европейстака статистическа агенция са на път да сбъднат най-мрачните прогнози, сред които сериозни повишения на лихвените проценти на Европейската централна банка.Според данните освен фактор за движението нагоре са разходите за енергия и храните.

Цените на енергийните ресурси се повишават с над 38 на сто. При храните поскъпването вече дори надминава 10 на сто. При неенергийните промишлени стоки, които са в центъра на вниманието на ЕЦБ, се наблюдаваше скок на цените с 5%, %, а още по-тесният измерител, който изключва и цените на алкохола и тютюневите изделия, нарасна до 4,3% от 4,0%.

Тревожните данни на Евростат са предпоставка за прогноза на още по-висок ръст на инфлацията в следващите месеци. Не ясно остава и планираното повишение на лихвите на ЕЦБ, които се очаква да бъдат обявени през следващата седмица. Възможно е цифрите да се различават значително от прогнозираните до момента.

Високите цени на горивата принудиха няколко държави от Еврозоната, сред които Германия и Гърция да предприемат мерки за облекчаване разходите на населението . това от своя страна обаче ще се превърне в предпоставка за сериозен инфлационен ръст, като очакванията за следващия месец е показателят да мине 10 на сто.

Перспективата за увеличение на лихвения процент по депозитите, който в момента е 0 също остава неясна. Основните цифри, които се коментират от финансовите експерти е те да бъдат вдигнати или с 75 или с 50 базисни пункта.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!