Горещи новини

Случайности, променили историята

-20:36-Razloginfo.com

Обикновено човекът се опитва да направлява историята и в много отношения успява чрез обмислени, планирани и адекватни за времето си решения. Има обаче случаи, когато нещата просто се развиват по непредвидим начин и случайно стечение на обстоятелствата чертае завой в съдбата ни.
Игра на покер води до загуба в Американска война за независимост

По време на войната, немският офицер Йохан Рал води отряд хесенски войници в Америка, които се бият на страната на британците. На Бъдни вечер Рал участва в игра на покер, по време на която получава бележка от лоялистки шпионин, в която са описани плановете на Джордж Вашингтон. Той обаче не поглежда бележката, а я прибира в джоба си.

На следващия ден Вашингтон напада Трентън, Ню Джърси и Рал е убит. Бележката е открита по-късно и става ясно, че в нея са описани подробно плановете на генерала. Ако не беше играта на покер, с която е бил толкова зает, Рал е можел да промени историята на Америка.

Ядрена война на косъм

Мнозина може да не са чували за Станислав Петров, но трябва да знаете, че той еднолично успява да избегне ядрена война, която е можела да затрие света. По време на нощна смяна във военновъздушните сили на СССР през 1983г, Петров забелязва пет американски ракети, насочили се към страната му. Въпреки опасността, Петров взема решение да не докладва, защото знае, че ответният удар може да даде началото на ядрена война.

Освен това забелязва нещо нередно в това американците да изстрелят само пет ракети. След като проверява компютъра, открива че предупреждението е грешка и кризата е избегната.

Лошите решения на Мария Антоанета

Мария Антоанета не е известна с добрите си решения. Може да е била добра в избирането на дрехи и харченето на пари, но що се отнася до управляването на Франция… никак не я е бивало. Всъщност едно решение в последния момент води до екзекуцията на фамилията й.

Когато Мария и съпруга й, крал Луи XVI, планират да избягат от Париж, семейството първоначално е трябвало да вземе две каляски. Мария обаче настоява да пътуват заедно в една по-украсена каляска с шест коня, която лесно е забелязана от селяните и те се пленени.

Уилям Пери избягва война със Северна Корея

Знаете ли, че през 1999г САЩ едва не започва война със Северна Корея? Случва се по времето на Клинтън, когато страната се тревожи относно ядрените оръжия на Северна Корея.

Уилям Пери, министър на отбраната, предоставя няколко варианта на президента, но премълчава онзи, който е щял да бъде най-успешен. Става въпрос за бомбардирането на ядрените съоръжения на корейците, което обаче е щяло да предизвика война.

Математиката е забавена с векове от един монах

Когато стане въпрос за математика, повечето от нас са я мразили в училище, а малцина – са я обожавали. Много от напредъка на човечеството през вековете обаче се дължи именно на математиката. И познайте какво? Можеше да сме много по-напред, ако не се беше намесил един монах през 13-ти век.

Историци откриват, че този монах не могъл да намери хартия, на която да напише молитвите си, затова изтрил текста от един древен текст, написан от Архимед, гръцкия математик. Смята се, че текстът вероятно е бил основата на модерната математика.

Ханибал губи войната заради произволен акт

Ханибал Барка е картагенски генерал, измислил сложен план за превземането на Рим. Води армията си през Алпите с надеждата за изненадваща атака от север. Една много глупава грешка обаче му коства всичко.

Зимата в планината се оказва по-тежка от очакваното, което забавя армията и мнозина изразяват желание да се върнат. В опит да покаже, че теренът е проходим и може да се мине, Ханибал забива тоягата си в снега. Това предизвиква огромна лавина, която отнася половината от армията му и няколко от слоновете. Необходими са четири дни на оцелелите да избягат от снежния капан и да слязат от планината.

Президентът Рузвелт оцелява след покушение благодарение на една реч

На 14 октомври 1912г Рузвелт е прострелян в гърдите пред хотел Гилпатрик в Уисконсин. За щастие президентът си е написал доста дълга реч, която не може да запомни.

Той сгъва записките си и ги слага в джоба на гърдите си, точно където го уцелва куршума. Това му спасява живота и Рузвелт все пак успява да каже речта си.

Лош късмет допринася за потъването на Титаник

В нощта на трагедията на 14 април 1912г, стражът в гарвановото гнездо на кораба не разполага с бинокъл, защото той е заключен в шкафчето, а ключовете са изгубени.

Точно след тръгването на кораба от пристанището, круизната компания взема решение в последната минута да замени помощник-капитана, който в бързината забравя да предаде ключовете. Дали, ако бяха забелязали айсберга по-рано, корабът щеше да обърне навреме?

Берлинската стена пада поради изтичане на информация

Краят на Студената война е белязан от падането на Берлинската стена през 1989г. Този важен момент в историята обаче е обявен погрешка.

По време на пресконференция, на която се съобщава, че пътуването от Източна в Западна Германия вече става без ограничения, Гюнтер Шабовски казва, че новите правила влизат в сила незабавно. Само че по план това е трябвало да бъде обявено на следващия ден. Така още същата нощ стената е разрушена.

Black American civil rights leader Martin Luther King (1929 – 1968) addresses crowds during the March On Washington at the Lincoln Memorial, Washington DC, where he gave his ‘I Have A Dream’ speech.

Три думи, които променят всичко

Знаете ли, че речта „Имам една мечта“ на Мартин Лутър Кинг е била импровизирана?

Той смятал да си носи бележки за речта, след като цяла нощ я усъвършенства, но по време на речта нещо му се струва не както трябва. В този момент певицата Махаллия Джаксън изкрещява: „Кажи им за мечтата, Мартин!“. И останалото е история…

Победата в Нормандия

Инвазията в Нормандия е повратна точка във Втората световна война и бележи победа за Съюзниците на 6 юни 1944г. Нещата обаче е можело да се развият много по-различно.

Германския генерал Ервин Ромел е изпратен да отбранява Нормандия, но напуска поста си няколко дни преди инвазията, за да присъства на рождения ден на съпругата си. Отсъствието му допринася за неспособността на германците да удържат Нормандия и води до загубата им.

Джеймс Блънт предотвратява Трета световна война

През 1999г Джеймс Блънт е капитан в армията и получава заповеди да атакува руската армия.

Осъзнавайки риска от избухването на война, той отказва да изпълни заповедта. Ако се беше подчинил и нападнал руските сили, пазещи сърбите, нещата можеше да са доста различни за САЩ и света.

Погрешна десетична запетая и спанака

Знаете ли, че спанакът става известен като супер храна, само поради грешно поставена десетична запетая? През 1870г един германски химик изследва количеството желязо в спанака и записва 35мг, вместо 3.5мг.

Когато през 1930-те Попай става известен персонаж, никой не поправя грешката. Макар научната общност да се опитва да отхвърли мита, хранителни експерти и фитнес треньори все още вярват, че спанакът съдържа повече желязо, отколкото в действителност.

Отключената порта на Константинопол

Падането на Константинопол е едно от най-неочакваните събития в историята. Градът оцелява след нападения от араби, българи и дори Атила.

Заради една незаключена порта обаче, Мехмед II и армията му от 200 000 мъже успяват да влязат в града и да го превземат.

Изгубването на марсианския орбитър

Корабът Марс Клаймат Орбитър трябваше да влезе в орбита около Марс и да събира данни за климата. На 23 септември 1999г обаче НАСА губи връзка с апарата и той се разбива.

Оказва се, че един от техниците е използвал имперски единици, вместо метричната система и тази грешка е причина за катастрофата. Грешка за $125 милиона…

Изгарянето на Александрийската библиотека

Когато Цезар нахлува в Египет през 48г.пр.Хр., не си поставя за цел да унищожи Александрийската библиотека – една от най-големите и най-значими в света. Поради решението на някои от офицерите му да запалят огън в града, пламъците поглъщат библиотеката и пожарът се разпростира изключително бързо.

Изгубени са незаменими текстове и познание, което е можело да промени перспективата ни за древния свят.

Облачен ден спасява Кокура от атомна бомба

Кокура може да е най-късметлийският японски град, защото първоначално е бил целта, където американците да пуснат атомната бомба.

В сутринта на нападението обаче, облаците над града са толкова плътни, че американците решават вместо това да бомбардират Хирошима и Нагазаки.

Погрешен завой предизвиква Първата световна война

Кой би си помислил, че една такава грешка би довела до катастрофални последици за целия свят? Приема се, че убийството на Франц Фердинанд и съпругата му Софи дава началото на войната през 1914г.

Това, което може да не знаете е, че шофьорът прави погрешен завой към улицата, където един от похитителите по случайност стои. Нужни са само два фатални изстрела и месец по-късно войната е факт.

Убийството на Кенеди едва не се разминава

Денят на покушението срещу Джон Ф. Кенеди е дълбока рана за Америка, но нещата можеше да се развият различно. На 22 ноември 1963г първоначалният план е Кенеди да е в различна кола, с покрив.

Мениджърите на кампанията му обаче решават, че със свален покрив ще бъде видян от повече хора. В крайна сметка това води до пропуски в охраната и до фаталните изстрели.

Редник Танди едва не затрива Хитлер през 1918г

Като смел войник през Първата световна война, Хендри Танди печели кръста Виктория през 1918г. Редникът обаче остава в историята с много повече.

В деня, когато си спечелва кръста, той забелязва ранен германски войник на мушка. Можел е да го застреля на място, но Танди го пощадява. Този войник е Адолф Хитлер.

Чудото на мръсната посуда

Може да не осъзнавате, но откриването на пеницилина всъщност е случайност. Александър Флеминг решава да остави стъклата на Петри в мивката, без да ги измива, преди да потегли на едномесечна ваканция.

Когато се връща, забелязва нещо много странно да расте по стъклата. По-късно става ясно, че организмите имат антибиотични свойства и в последствие се използват за лечение на гангрена и сепсис по време на Втората световна война.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!