Горещи новини

80% спад в посещенията на заведения и молове

-9:26-Razloginfo.com

Спадът в посещенията и оборотите на ресторантите и магазините в моловете в страната е около 80% след въвеждането на зеления сертификат. Това обяви адвокатът от ИТН Радостин Василев след срещата си с бизнеса в Плевен.Подобна е ситуацията и в другите големи градове, твърдят от сдруженията на заведенията и на ритейл центровете. Затова държавата трябва да осигури социални и икономически мерки за компенсиране на засегнатите сектори, коментира Василев. Освен за ресторантите и магазините, трябва да бъдат подпомогнати и другите засегнати бизнеси – хотели, СПА центрове, фитнес центрове, детски центрове, школи за групови мероприятия, агенции за събития, туроператори и др.

От тези фирми постъпват данъци в бюджета, за да се издържат държавните чиновници и пенсионерите в страната, здравната система, сферите на образованието, отбраната и др. С новите мерки те са обречени на фалит и трябва да освобождават служители, което ще увеличи безработицата, допълни той.

Бизнесът одобрява въвеждането на зеления сертификат, но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението. А не както е в момента в България. При 20 на сто ваксинирани, няма достатъчно хора със зелен сертификат, които да ползват услуги, подчертават от бизнеса пред Радостин Василев.

В ситуация, в която разходите за ток нарастват 4 пъти, а мерките водят до почти нулев оборот за бизнеса, държавата не предприема абсолютно никакви действия да подпомогне туристическия бизнес – хотели, ресторанти, туроператори, туристически агенти. За тях в актуализацията на бюджета бяха гласувани 70 млн. лв. по предложение на ИТН, които все още не са осигурени от правителството. Не знаем защо се бави Министерството на туризма след като парите ги има в бюджета, подчерта Радостин Василев. Отделно има гласувани средства за подпомагане на бизнеса в бюджетите на министерствата на икономиката и на финансите. Оттам трябва да бъдат осигурени пари за компенсиране на останалите бизнеси.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!