Горещи новини

8 факта, които звучат невероятно, но са истина

| 18:33

В информационната ера постоянно ни заливат с всякакви твърдения и се опитват да ни убедят, че нещо може да е или да не е вярно. Мнозина от нас отделят по минута, за да проверят, но такива твърдения, дори погрешните, продължават да живеят в света на интернет. Това обаче не означава, че няма неща, които звучат абсурдно, но всъщност са самата истина и проверени факти.

Удавянето е водеща причина за смърт в Сахара и изобщо в пустините

Пустините често са пейзажи на екстремна жега и суша, но дъждовете не са им чужди и се случват наводнения, известни като сухи потоци и уади. Тези потоци са сухи през годината, освен когато вали. Дъждовете в пустинята са внезапни, нередовно и обилни, като често предизвикват наводнения. При една от бурите в Сахара пада 44мм дъжд само за три часа, а понякога стихията успява да изсипе по 1мм на минута.

Тъй като в пустините водата не се отича като на останалите места с редовни валежи и водата идва твърде бързо за сухата, глинено подобна почва, за да бъде абсорбирана, тя се събира. Песъчливите пустини представляват друга заплаха: плаващи пясъци и пясъчни бури. Когато пясъкът се насити с вода, той става полутечен и от него няма измъкване. Ако не самият дъжд, то пясъкът може да удави човек. Пясъчните бури достигат до 1.6км височина и могат да са опустошителни.

Хората са ловували животни, като просто са ги гонили до припадък. Човекът е най-издръжливият бегач в света и може да надбяга всичко живо на достатъчно голяма дистанция.

Макар повечето животни да бягат по-бързо от човека на кратко разстояние, използването на дълго и постоянно бягане като стратегия за ловуване се наблюдава само при човека и няколко други животни като сивите вълци, африканските диви кучета и петнистите хиени.

Бягането изразходва много енергия и повишава телесната температура. За да функционира нормално тялото, то трябва да се охлажда, което при животните става с бързо и тежко дишане, а при хората чрез потене. Потенето, заедно с факта, че почти нямаме окосмение по тялото, действа като ефективно средство за терморегулиране и дава на хората предимство при бягане, освен пред конете.

Този начин на ловуване все още се практикува в Сахара, Калахари и северозападно Мексико. Учените имат теория, че сме се изправили на два крака в резултат на тичането, понеже предците ни трудно са улавяли плячка на кратки разстояния.

Четвърт от всички животински видове са бръмбари

Има повече от 36 000 вида гръбначни, включително 9040 вида птици и 4000 вида бозайници, а учените смятат, че има между 1.5 и 10 милиона вида безгръбначни, като някои дори ги изчисляват на 30 милиона. От всички видове, 75% са насекоми. С 400 000 до 500 000 вида, бръмбарите съставляват 40% от всички известни видове насекоми и 25% от всички известни животински видове.

Книгата с рекордите на Гинес е създадена, за да се уреди спор

Сър Хю Бийвър, управляващият директор на пивоварна Гинес, е бил част от ловна дружинка през 1951г. Сред ловците се поражда спор за най-бързата дива птица в Европа. Всеки има свое мнение по въпроса и не успяват да открият отговоря в никоя книга.

През 1954г Бийвър си спомня за спора и се заема да създаде книга, която да помага при подобни ситуации. Той кани братята близнаци Норис и Рос Мауиртър, за да съставят книга с факти. Братята били известни с това, че са фанатици на тема факти и проучвания. Така се стига до създаването на една от най-известните книги в историята.

Оттогава са минали повече от 60 години и Книгата с рекордите на Гинес продължава да е бестселър всяка година.

Чикаго е повдигнат с повече от 30см през 1850-те и 60-те, без да се нарушава ежедневния живот

В средата на 19-и век Чикаго е изправен пред проблем с отичането на водата. Улиците били пълни с кал и когато целият град заприличал на блато, се появило решение. Всичко да се повдигне. В рамките на 20 години градът постепенно става по-висок. Полагат се нови основи под съществуващите сгради. Всичко това не се отразява на ежедневието в града. В някои случаи цели сгради са изкопавани, повдигани на дървени трупи и премествани на ново място.

Бактериите по тялото ви са колкото клетките в тялото ви

Преди се е носил мит, че всъщност броят на бактериите е десет пъти повече от броя на клетките в тялото. Но през 2016г учени от Израел и Канада оборват това твърдение. Те са изчислили, че в човешкото тяло средно има 30 трилиона клетки и около 39 трилиона микроби.

Най-дългата ограда в света е в Австралия

Динго оградата в Австралия се простира на 5614км. Работата по изграждането й започва през 1880-те и е завършена през 1885г. Целта й е да държи динготата далеч от плодовитата югоизточна част на континента.

Църквите на острова Кижи в Русия са изградени без пирони и са едни от най-високите дървени постройки

Кижи погост е историческа забележителност от 17-и век на руския остров Кижи. Погостът се състои от две големи църкви и камбанария. И трите конструкции са направени изцяло от дърво, без да се използва нито един пирон и са едни от най-високите дървени постройки в света. Камбанарията се извисява на 30м височина.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!