Горещи новини

8 пъти е разликата между най-ниската и най-високата заплата у нас

| 9:52

„България е първенец по доходно неравенство. 8 пъти е разликата между най-ниската и най-високата заплата у нас, да не говорим за останалите доходи, които не се декларират. За сравнение в Германия това съотношение е 3,5-4 пъти“, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV Бизнес Новините.Коефициентът на Джини, който мери доходните неравенства миналата година за нас беше 40%, това е африканска стойност, добави той.

По думите му неравенството в доходите често се генерира от плоското облагане на преките данъци. Освен това нашата компенсация на един нает като дял от БВП е много далече от средното за Европа. И за съжаление две трети от българите получават доход, който не е достатъчен за издръжка.

„За да са българите платежоспособни, доходите им трябва да се увеличават спрямо инфлацията. Това е важно, за да могат хората да потребяват, защото потреблението движи икономиката. Когато се свива потреблението икономиката се движи към рецесия. Естествено потреблението не трябва и да се помпа прекалено, защото се отива в друга крайност. Трябва баланс“, обясни Димитров.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!