Горещи новини

70% от зеленчуковите оранжерии у нас са преустановили работа

-16:09-Razloginfo.com

70 процента от оранжериите за производство на зеленчуци у нас са преустановили дейност заради високата цена на газа и български домати и краставици в момента няма.Фирмите масово освобождават работници и вече плащат неустойки по договорите с доставчиците на газ. Затова от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция настояват за спешна среща с министъра на земеделието и подпомагане на бранша.

Още през есента голяма част от родните оранжерии са спрели производство и тенденцията заплашително нараства след поредното увеличение на цената на газа този месец

В оранжерийния комплекс в град Раковски тези 90 декара оранжерии, в които обикновено се отглеждат краставици и домати, в момента пустеят.

„Ние всяка година правим ранна реколта, която в момента би трябвало да бъде тука , но тази година, при тези условия просто решихме, че нямаме никакъв шанс да оцелеем, ако направим това нещо. Това би било самоубийство“, обясни управителят на оранжерията Стоян Берберов.

Дори и при спиране на дейността, производителите плащат неустойки към доставчика на газ.

„Имаме много тежки договори с „Булгаргаз“. След като приключи годината, ако не си използвал заявеното количество, плащаш 10 процента неустойка от цялата стойност“, казва Йордан Кръстанов – председател на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Заради високите цени на газ, ток и препаратите за растителна защита, оранжериите съкращават персонал.

„Пуснали сме всички работници, оставили сме едно ядро от хора, без които не можем , няма как да ги освободим, това са главно специалистите“, заяви Стоян Берберов

„В зимния период минимум 10 хиляди души са освободени или са в период на освобождаване от работа“, добави Йордан Кръстанов.

В оранжериите сега се отглежда продукция, която не се нуждае от отопление. Очаква се български домати и краставици да има чак в края на май.

За да се спаси браншът от фалит, оранжерийните производители настояват за компенсация заради новите цени на газа.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!