Горещи новини

7-годишно дете е в болница с тежък мозъчен оток заради грипен вирус

| 14:12

7-годишно дете е в болница с тежък мозъчен оток, причинен от сезонен грип, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.На 14 февруари 2022 г. в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ е доказан грипен вирус A(H3N2) в респираторна проба от 7-годишно дете с мозъчен оток, хоспитализирано в СБАЛИПБ „Проф.Иван Киров“, София, се посочва в информацията.

Два дни по-рано е доказан чрез Real Time RT-PCR тест грипен вирус A(H3N2) и при 3-годишен пациент, хоспитализиран СБАЛИПБ „Проф.Иван Киров“, София.

Вирусът H3N2 е открит за първи път при хора през 1968 г. Разпространението му, като и случаите на по-тежки симптоми, е предимно през т.нар. грипен сезон (месеците от октомври до май), особено сред рисковите групи като възрастни хора и по-малки деца.

Симптомите на грип, причинени от H3N2, са подобни на симптомите, причинени от други сезонни грипни вируси. Симптомите обикновено се появяват внезапно и могат да включват:

– Кашлица

– Хрема или запушен нос

– Възпалено гърло

– Главоболие

– Болки в тялото

– Треск

– Умора

– Диария

– Повръщане

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!