Горещи новини

61 години от създаването на Национален парк “Пирин”

-9:29-Razloginfo.com

С приноса на първите радетели за опазването на природните богатства на Пирин преди 61 години, на 8 ноември 1962 год. е обявено създаването на Народен парк „Вихрен“ под управата на централното горско ведомство на България.Години по-късно, след приемането на Закона за защитените територии в края на 1998 г., управлението на Национален парк „Пирин“ става задача на Министерството на околната среда и водите. До днес екипът на дирекцията изпълнява тази задача с всеотдайност и всекидневна грижа да бъде съхранено за поколенията неповторимото биологично разнообразие и забележителните природни образувания на величествената Пирин планина.

Присъствието на Национален парк „Пирин” в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО още от 1983 год. е потвърждение за изключителната стойност на тази защитена територия.

Национален парк „Пирин” е и част от екологичната мрежа „Натура 2000”, като е обявен за защитена зона по двете природозащитни директиви на Европейския съюз.

Научната общност в България, в партньорство с парковата администрация, има съществен принос за опазването на този уникален природен комплекс.

Дирекцията на Национален парк „Пирин“ отбеляза 61-годишнината от създаването на защитената територия с откриване на празнична изложба. Изложбата “През девет планини в десета” показва най-добрите детски рисунки от едноименния конкурс, подбрани от 1200 творби. Тя ще бъде отворена за посетители до 8 декември в посетителския център на Национален парк „Пирин“ в Банско.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!