Горещи новини

60% от участници в конференция, поставили си три дози ваксина, се заразиха с Омикрон

-18:20-Razloginfo.com

Вариантът Омикрон зарази над 60% от участниците в закритата научна конференция, въпреки че преди това са били ваксинирани три пъти срещу коронавирус.„Нашите наблюдения показват, че щамът Omicron може да се разпространи много бързо дори сред тези, които са получили три дози ваксина. Също така открихме, че инкубационният период за този тип вирус е значително по-кратък, което в голяма степен обяснява защо се разпространява толкова бързо“, съобщават учени от Фарьорските острови.

В началото на декември няколко участници в малка закрита научна конференция, която се проведе в столицата на Фарьорските острови Торсхавн, се почувстваха зле. Всички са си направили тест за коронавирус. Той е открит при 21 от 33 участници. Генетичният анализ показва, че причината е новия щам – Омикрон.

Проучване, проведено от лекари, ръководено от Марнар Кристиансен от Университета на Фарьорските острови, установява, че всички, здрави и заразени, са били ваксинирани с Pfizer. По-голямата част от тях са получили третата си доза малко преди провеждането на конференцията.

Средно пациентите започват да изпитват симптоми на коронавируса 3 дни след заразяването, т.е. вариантът омикрон е с много кратък инкубационен период. Заразените с този щам преминават през болестта по-леко.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!