Горещи новини

60 години „Пирин пее“! Съборът ще се проведе на 6 и 7 август

| 10:14

Регионалният събор „Пирин пее“ тази година ще се проведе на 6 и 7 август. Това решиха на среща във връзка с организирането на XVI фолклорен събор „Пирин пее“. Със своите изпълнения ще се включат самодейци от всички общини на територията на Област Благоевград, а тази година се чества 60-годишнината на събора.През двата дни на събитието автентичното културно наследство привлича широк кръг от изследователи, деятели на културата, бивши и настоящи самодейци, много граждани от региона и страната.

В присъствието на областния управител Валери Сарандев, заместник- областния управител Анита Коцелова, главния секретар Стоян Христов, кмета на Община Разлог Красимир Герчев и заместник-кмета Венцислав Гърменов, представители от ЮЗУ „Неофит Рилски“, РТВЦ- Благоевград и БАН бяха обсъдени организационни въпроси и задачи във връзка с провеждането на традиционния събор за народно творчество „Пирин пее“.

Съборът за народно творчество „Пирин пее“ е най-популярната и най-масовата културна проява в Пиринския регион, намерила убедително своето присъствие в културния живот на България. За първи път съборът се провежда преди 60 години, през далечната 1962 г. Организатори на събитието са Областна администрация Благоевград, общините от областта, с домакинството на Община Разлог.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!