Горещи новини

6 невероятни животни, които са лечители

-17:18-Razloginfo.com

Животните винаги са били важна част от медицинските изследвания. Някои от тях са по-нетрадиционни и са свързани с умението на нашите по-малки братя да определят заболявания.


КУЧЕТАТА УСЕЩАТ ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПО МИРИЗМАТА

Какво е обяснението на науката? Тази удивителна способност на кучетата се дължи на една „дреболия“ – тяхното уникално обоняние.

В носа на човека има около 6 милиона обонятелни рецептора, а кучетата разполагат с 300 милиона. Това ги прави много по-чувствителни от хората и им позволява да откриват и най-малките разлики в миризмите, които ги заобикалят. Като познават, добре „аромата“ на своя стопанин, четириногите могат да усетят измененията, предизвикани от вътрешни биологически процеси.

Изследване с урина от пациенти с рак на простатата показва, че кучетата успешно разпознават патологията в 91% от случаите.

ЖИВОТНИТЕ ОБЛЕКЧАВАТ СИМПТОМИТЕ НА ПСИХИЧЕСКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Най-често е вярно в случаите на депресия. Но това не е единственото психическо заболяване, където животните носят облекчение. Трябва да се добавят още аутизъм, синдром на дефицит на вниманието, хиперактивност, прекалена тревожност.

Домашните животни предоставят такова социално общуване, което е невъзможно в контактите с хора. Добър пример е как собственикът на куче, който е в потиснато състояние, излиза да го разходи. Доказано е, че всякакво занимание облекчава симптомите на депресия, особено когато сте сред природата.

Домашните животни подобряват и сензорното възприятие при аутични хора. Те приучват страдащите от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност към монотонна всекидневна работа по грижите за едно живо същество. Кой собственик на домашно животно няма да се почувства по-добре, когато погали котката, кучето, зайчето си или друг питомец? Осъзнаването, че животното ви обича безусловно, е особено чувство и помага да се намали психичното бреме.

РИБКИТЕ ДАНИО РЕРИО И НАРУШЕНИЯТ МЕТАБОЛИЗЪМ

В Щатите, а и в цял свят, много хора страдат от наднормено тегло. В организма на затлъстелия човек има дефицит на лептин (хормон, който потиска чувството на глад и регулира запасите от мазнини). Намалена е чувствителността на организма и към инсулин (регулиращ мастната, въглехидратната и белтъчната обмяна).

При клинични изпитания с мишки с високо съдържание на мазнини са им въвеждани препарати с протеини, които се съдържат в рибките данио рерио (известни още като риба зебра). Тези протеини защитават гризачите от причините за затлъстяването. Ако експериментите с хора покажат същите резултати, това означава, че ще може затлъстяването да се лекува с инжекции.

ОТРОВАТА НА БРАЗИЛСКАТА ПЕПЕЛЯНКА И ВИСОКОТО АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ

Отровата на бразилската пепелянка Bothrops jararaca предизвиква обилно кръвотечение. Огромна изненада обаче е откритието, че тя може да се използва за лечение на високо артериално налягане. Инхибиторите на ангиотензин превръщащите ферменти, които се използват при лечение на повишено артериално налягане,
първоначално са получени от съдържащите се в отровата пептиди. Тези инхибaтори блокират рецепторите в организма, причиняващи свиване на кръвоносните ни съдове, което води до повишаване на кръвното налягане.

ВРОДЕНАТА СЛЕПОТА И МИШКИТЕ

При т.нар. вродена слепота децата се раждат без едно от петте си сетива, което усложнява живота им още от първия ден. Възвръщането на зрението в такива случаи изглежда чудо. Но свързаният с това ген, открит при мишки, може да го направи възможно.

Дефектните гени не създават клетките, които ни позволяват да виждаме. Този модел е пресъздаден при мишки чрез изключване на същия ген, който липсва или е увреден у слепи по рождение хора. При повторното му въвеждане, но след отстраняване на уврежданията, организмът на мишките започва да изработва необходимите за зрението клетки.

АНТИБАКТЕРИАЛНАТА КРЪВ НА ГИГАНТСКИТЕ ПАНДИ

Оказва се, че гигантските панди са не само мили зверчета, но и могат да са изключително полезни. В естествената природа пандите обитават среда, в която им се налага да се сблъскват с множество видове бактерии. Заради постоянното въздействие организмът им се е научил да изработва няколко щама на природни антибиотици. От генома на пандата могат да бъдат получени съединения, които да се използват за създаването на нови антибиотици, способни да се борят с бактериите и гъбичките.

Това е изключително важен момент. Установено е, че антибиотиците, които произвеждат пандите, убиват определени щамове бактерии шест пъти по-бързо от антибиотиците, които използваме сега.

Източник: popantofi.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!