Горещи новини

5 знака, че е време да си купите нов смартфон

| 10:08

Споровете за това колко често трябва да сменяте смартфона си рядко стигат до консенсус. Някои купуват нов смартфон веднага след излизане на следващото поколение устройства, други се придържат към цикъла веднъж на всеки 2-3 години, а трети заменят мобилния си телефон само след повреда или загуба на стария.Най-правилен изглежда индивидуалният подход, според личните нужди на потребителя. В същото време има поне 5 знака, които може да ви подскажат, че трябва да си купите нов смартфон. Ако се сблъскате с един от проблемите, описани по-долу, помислете за нов смартфон, без да чакате устройството ви да се провали напълно.

Телефонът се нагрява

Смартфоните са подходящи за широк спектър от задачи, всяка от които изисква определено количество ресурси. Например, чатът в месинджър или сърфирането в мрежата е доста просто действие, което практически не натоварва процесора. Но игрите и редактирането на видео са ресурсоемки задачи, които неизбежно нагряват корпуса дори на сравнително ново устройство.

Приложенията, инсталирани на смартфона, се актуализират постоянно и придобиват нови функции. Следователно, старият процесор трябва да използва повече ресурси, за да изпълнява задачите си, поради което се получава нагряване. Ако забележите, че телефонът се затопля всеки път, когато просто гледате видео в YouTube, помислете за смяна на устройството.

Междувременно, докато избирате нов смартфон, използвайте един от няколко метода за решаване на проблема с прекомерното нагряване на настоящото ви устройство. Може би проблемът не е свързан с остаряването на процесора и износването на термопастата, а с лоша оптимизация на джаджата или нарушаване на условията на работа.

Батерията се изтощава бързо

Увеличаването на системните изисквания на приложенията и редовните актуализации на операционната система карат устройството да използва повече ресурси, отколкото в началото, когато току-що сте го купили. В резултат телефонът започва да се забавя, а също така батерията се разрежда по-бързо, заради остарелия чипсет. Освен това всяка батерия губи номиналния си капацитет с течение на времето.

Следователно дори съветите за пестене на енергия не помагат за решаване на проблема. Единственият сигурен изход от ситуацията е да си купите нов смартфон, а от него няма как да се измъкнете. Ако не смените устройството своевременно, в един момент зарядът буквално ще се топи за нула време и няма да можете да отворите навигатора или да се обадите, когато възникне нужда.

Не достига памет за Android

С повишаване на системните изисквания на приложенията нараства и техният размер. Може да забележите, че програма, инсталирана преди няколко години, днес „тежи” няколко пъти повече. Разбира се, това може да бъде причинено от допълнителен кеш от приложения, който може да се изчисти без загуба на важни данни.

Вярно е, че не само размерът на самия софтуер расте, но и количеството консумирано съдържание. Следователно рано или късно ще забележите, че паметта на телефона ви е свършила. В такава ситуация можете да изтриете ненужни данни и „боклук”, но това само ще забави процеса на подмяна на смартфона.

По правило на всеки 2-3 години средният капацитет на вътрешната памет се увеличава 2 пъти. През 2019 г. устройство с 64GB се смяташе за златната среда, а днес дори 128GB не са достатъчни за много потребители, тъй като само операционната система понякога заема до няколко десетки гигабайта.

Ако смятате, че вече не можете да правите компромис с изтриването на приложения, за да инсталирате нови, просто си купете нов смартфон. С голяма степен на вероятност за същите пари ще получите устройство с капацитет на паметта, който е два пъти по-голям от тази на настоящия ви смартфон.

Не идват актуализации

Производителите се опитват да поддържат устройствата си актуални чрез ъпдейти на Android. Те добавят полезни функции и също така надграждат системата за защита, като анализират най-новите заплахи. Но актуализациите идват в рамките на определен период от време. По правило това са 2-3 години от момента на пускането на смартфона. След това ще гледате със завист рекламите на Android 13 и по-новите операционни системи.

В средносрочен план липсата на актуализации може да повлияе негативно на стабилността на устройството. Дори и да не се интересувате от функционалността на смартфона, липсата на актуализации често причинява различни грешки, тъй като всеки ъпдейт оптимизира един или друг аспект на устройството.

Приложенията не се инсталират

Ако телефонът ви не получава актуализации, в даден момент ще срещнете проблеми с инсталирането на приложения – на съответната страница в Google Play ще видите съобщение, че съответната програма не се поддържа на вашето устройство. Това означава, че или телефонът използва стара версия на операционната система, или самото устройство не е включено в списъка на поддържаните поради моралното си остаряване.

Проблемът с инсталирането на приложения се проявява по различни начини и следователно може да бъде решен чрез извършване на няколко прости стъпки. Но фактът, че вашият смартфон е на няколко години, означава, че остаряването му е основна причина за проблемите.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!