Горещи новини

425 са убитите в катастрофи у нас от началото на годината

-20:50-Razloginfo.com

През 2022 г. над 20 600 души са загубили живота си по пътищата на държавите от Евросъюза. За година броят на жертвите се е увеличил с 4%.В класацията България заедно с Румъния са на второ и първо място в класацията за най-високо равнище на смъртност за 2022 г.

Само от началото на годината у нас на пътя са загинали 425 човека, а пострадалите при пътни инциденти са над 7000. Експерти смятат, че трябва да има по-голям контрол по пътищата и по-голяма безопасност, съобщава Bulgaria On Air.

„Липсват ефективни наказания, които да накарат нарушителите на пътя да преосмислят своето поведение. По-дълъг срок за отнема на книжка, обществено полезен труд. Ако едно лице не си плаща глобите, избягва връчване на фишове и ние не можем да му въздействаме със строгостта, която има държавата, той няма да се промени“, коментира Георги Гълъбов от Института за пътна безопасност.

Според експерта в България може да се приложи шведския модел за безопасност на пътя. Именно в Швеция са най-безопасните пътища, следвана в Дания.

„В северните страни има по-малко население, отколкото в България. Ако там успяват, където няма хора, водачите да ги държат дисциплинирани, то при нас няма как да не подейства“, убеден е Гълъбов.

Красимир Георгиев посочва друг проблем за високата смъртност по пътищата у нас, а именно – слабата подготовка на кандидат-шофьора.

„Грешна е философията, която се използва в България. Увеличаване на санкции, налагане на жестоки глоби, конфискуваме автомобилите. Нещо да се е подобрило? – не се е, защото в България не се залага на превенцията, не се залага на обучението. Обучението трябва да бъде безкомпромисно, да обхване всичко, което влияе върху пътната обстановка, изпитът трябва да бъде обективен и тогава вече можем да говорим за контрол на пътя“, категоричен е Красимир Георгиев от АКАБ.

Предварителните данни за първите шест месеца на 2023 г. показват, че броят на смъртните случаи по пътищата в ЕС е леко намалял в сравнение със същия период на 2022 г.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!